Το Πλησιέστερο Αστρικό Σύστημα
Το πιο κοντινό αστρικό σύστημα στον Ήλιο είναι το σύστημα Άλφα του Κενταύρου. Από τα τρία αστέρια του συστήματος, το πιο σκοτεινό – που ονομάζεται Proxima Centauri – είναι στην πραγματικότητα το πλησιέστερο άστρο.

Τα φωτεινά αστέρια Alpha Centauri Α και Β αποτελούν ένα στενό δυαδικό σύστημα καθώς χωρίζονται από μόλις 23 φορές τη απόσταση της Γης-Ήλιου – ελαφρώς μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ του Ουρανού και του Ήλιου. Στην παραπάνω εικόνα, η φωτεινότητα των άστρων κατακλύζουν τη φωτογραφία προκαλώντας μια ψευδαίσθηση μεγάλου μεγέθους, αν και τα άστρα είναι απλά πολύ μικρά φωτεινά σημεία. Το σύστημα Άλφα του Κενταύρου δεν είναι ορατό σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου.

Το Άλφα Κενταύρου Α, γνωστό και ως Rigil Kentaurus, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό του Κενταύρου και το τέταρτο φωτεινότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Ο Σείριος είναι το πιο λαμπρό αστέρι ακόμη και αν είναι περισσότερο από δύο φορές μακρύτερα. Με μια συναρπαστική σύμπτωση, το Alpha Centauri A είναι ίδιου τύπου άστρο όπως ο Ήλιος μας, προκαλώντας πολλούς να σκεφτούν ότι μπορεί να έχει πλανήτες που φιλοξενούν ζωή.