Αστέρια παραμένουν εκεί που βρίσκονται. Νεφελώματα εμφανίζονται το ίδιο. Μέρα με τη μέρα. Χρόνο με το χρόνο. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων στην αστρονομία, ακόμη και αντικείμενα που κινούνται γρήγορα δεν φαίνεται να αλλάζουν την εμφάνισή τους σε μια ανθρώπινη ζωή. Τυπικά.

Μια πρόσφατη θεαματική εξαίρεση σε αυτό, όμως, είναι τα υπερηχητικά αέρια στην περιοχή σχηματισμού άστρων Herbig Haro 47. Το HH 47 είναι τόσο κοντά – και τα αέρια κινούνται τόσο γρήγορα – οι εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταξύ του 1994 και του 2008 έχουν συνδυαστεί σε ένα time-lapse βίντεο που πραγματικά δείχνει μια ισχυρή επέκταση αερίων.

Ορατά παραπάνω, πίδακες πλάσματος εκτείνονται σε πάνω από 10.000 φορές της απόστασης της Γης-Ήλιου πετάγονται έξω από ένα αστέρι που σχηματίζεται με ταχύτητες άνω των 150 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Μελετώντας το πώς αυτοί οι πίδακες εξελίσσονται μας δίνουν στοιχεία όχι μόνο για το πώς το αστέρι ΗΗ 47 διαμορφώνεται, αλλά πώς αστέρια όπως ο Ήλιος μας σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το HH 47 βρίσκεται περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό των Ιστίων (Vela).