Εποχιακές Σκούρες Ραβδώσεις στον Άρη
Τι προκαλεί αυτές τις σκοτεινές γραμμές στον Άρη; Μια κορυφαία υπόθεση είναι το τρεχούμενο – αλλά γρήγορα εξατμιζόμενο – νερό. Οι ραβδώσεις, ορατές σε σκούρο καφέ κοντά στο κέντρο της εικόνας, εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι του Άρη, αλλά εξασθενίζουν τους χειμερινούς μήνες, μόνο για να επανέλθουν και πάλι το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτά δεν είναι τα πρώτα σημάδια στον Άρη που έχουν ερμηνευθεί ως απόδειξη των αποτελεσμάτων του τρεχούμενου νερού, αλλά είναι τα πρώτα που προσθέτουν την ένδειξη της εποχιακής εξάρτησης. Η παραπάνω εικόνα, η οποία ελήφθη τον Μάιο, συνδυάζει ψηφιακά πολλές εικόνες από το HiRISE όργανο του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Η εικόνα είναι ενισχυμένη χρωματικά και απεικονίζει μια πλαγιά μέσα στον κρατήρα του Νεύτωνα σε μια ενδιάμεση περιοχή νότια του Άρη. Οι ραβδώσεις ενισχύουν τις αποδείξεις ότι το νερό υπάρχει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του Άρη σε διάφορες τοποθεσίες, και ως εκ τούτου αμυδρές θεωρίες ότι ο Άρης μπορεί να τρέφει κάποια ζωή εξαρτώμενη από το νερό. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις με τα ρομποτικά διαστημικά σκάφη σε τροχιά γύρω από τον Άρη, όπως το MRO, το Mars Express, το Mars Odyssey θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση και, ενδεχομένως θα επιβεβαιώσουν – ή θα διαψεύσθουν – τη συναρπαστική υπόθεση του τρεχούμενου νερού.