Οι Τρίδυμοι Γαλαξίες του Λέοντα
Αυτή η δημοφιλής ομάδα είναι γνωστή ως το Τρίδυμο του Λέων – μια συνάθροιση από τρεις πανέμορφους γαλαξίες σε ένα οπτικό πεδίο. Είναι πανέμορφοι ακόμα και όταν φωτογραφίζονται με μέτρια τηλεσκόπια, και εδώ φαίνονται μεμονωμένα ως ο NGC 3628 (αριστερά), ο M66 (κάτω δεξιά), και ο M65 (πάνω δεξιά).

Και οι τρεις είναι μεγάλοι σπειροειδείς γαλαξίες. Τείνουν να φαίνονται ανόμοιοι επειδή οι γαλαξιακοί δίσκοι κλίνουν σε διαφορετικές γωνίες από τη δική μας οπτική γωνία. Ο NGC 3628 φαίνεται από πλάγια όψη, με μια σκοτεινή λωρίδα σκόνης να διατρέχει το επίπεδο του γαλαξία, ενώ οι δίσκοι των M66 και M65 είναι κεκλιμένοι αρκετά ώστε να αναδείξουν την σπειροειδή δομή τους.

Βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γαλαξιών στην ομάδα έχουν αφήσει επίσης αποκαλυπτικά σημάδια, συμπεριλαμβανομένου του διαστρεβλωμένου και διογκωμένου δίσκου του NGC 3628 και το τράβηγμα των σπειροειδών βραχιόνων του M66. Αυτή η υπέροχη βαθιά θέα της περιοχής λήφθηκε από το τηλεσκόπιο VLT και εκτείνεται σε περίπου ένα βαθμό της μοίρας (δύο πλήρη φεγγάρια) στον ουρανό. Το πεδίο καλύπτει πάνω από 500 χιλιάδες έτη φωτός στην εκτιμώμενη απόσταση της τριάδας των 30 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Η εικόνα σε πλήρη ανάλυση Τρίδυμοι Γαλαξίες του Λέοντα (5MB)