Ένα Αστέρι Που Δεν Έπρεπε Να Υπάρχει
Γιατί το αστέρι SDSS J102915+172927 έχει τόσο λίγα βαριά στοιχεία; Αστέρια που γεννήθηκαν στην ίδια γενιά με τον Ήλιο μας έχουν την αναμενόμενη αφθονία των στοιχείων βαρύτερων από το υδρογόνο και το ήλιο αναμειγνυόμενα στις ατμόσφαιρες τους.

Αστέρια που γεννήθηκαν στην γενιά πριν από τον Ήλιο μας, αστέρια Πληθυσμού ΙΙ (Population II stars), είναι τα αστέρια που δημιούργησαν τα περισσότερα από τα βαριά στοιχεία γύρω μας σήμερα, φαίνεται να έχουν κάποια, αν και λιγότερα, στοιχεία βαρύτερα από το Υδρογόνο (H) και το Ήλιο (He). Επιπλέον, ακόμη και τα φευγαλέα, που ποτέ δεν είδαμε, πρώτα αστέρια στο σύμπαν, τα λεγόμενα Πληθυσμού ΙΙΙ αστέρια (Population III stars), προβλέφθηκε ότι είχαν μεγάλη μάζα και ένα μικρό ποσό από τα βαριά στοιχεία.

Ωστόσο, το μικρής μάζας αστέρι SDSS J102915+172927 στον γαλαξία μας, μεταξύ άλλων, φαίνεται να έχει λιγότερα από τα προβλεπόμενα μέταλλα για οποιαδήποτε αστέρια, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον 50 φορές λιγότερο λίθιο από ό,τι βγήκε από το Big Bang. Η ασυνήθιστη φύση αυτού του αστεριού, αρχικά καταλογογραφημένο από το Sloan Digital Sky Survey (SDSS), ανακαλύφθηκε από λεπτομερής φασματοσκοπικές παρατηρήσεις από το μεγάλο τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή. Πολλά μοντέλα σχηματισμού των αστεριών δείχνουν ότι ένα τέτοιο αστέρι δεν θα έπρεπε καν να σχηματιστεί. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, μια κορυφαία υπόθεση αναφέρει ότι το εύθραυστο αρχέγονο λίθιο καταστράφηκε στον καυτό πυρήνα του αστεριού.