Ένα Γαλαξιακό Σμήνος Βαρυτικού Φακού
Είναι δύσκολο να κρυφτεί ένας γαλαξίας πίσω από ένα σμήνος γαλαξιών. Η βαρύτητα του κοντινότερου σμήνους θα λειτουργεί ως ένας τεράστιος φακός, τραβώντας εικόνες του μακρινού γαλαξία γύρω από τις πλευρές και διαστρεβλώνοντας τες σε μεγάλο βαθμό.

Αυτή είναι ακριβώς η περίπτωση που παρατηρήθηκε στην παραπάνω εικόνα από την έρευνα CLASH με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το σύμπλεγμα MACS J1206.2-0847 αποτελείται από πολλούς γαλαξίες και στρεβλώνει την εικόνα ενός κίτρινο-κόκκινου γαλαξία στο παρασκήνιο στο τεράστιο τόξο που φαίνεται στα δεξιά. Η προσεκτική εξέταση της εικόνας αποκαλύπτει αρκετούς ακόμα στρεβλωμένους γαλαξίες – πολλοί εμφανίζονται ως επιμήκεις τούφες.

Το σμήνος στο προσκήνιο μπορεί να δημιουργήσει μόνο τέτοια ομαλή τόξα εάν το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του είναι ομαλά διανεμημένη σκοτεινή ύλη – και ως εκ τούτου δεν επικεντρώνεται στους ορατούς γαλαξίες του σμήνους. Αναλύοντας τις θέσεις αυτών των βαρυτικών τόξων δίνει επίσης στους αστρονόμους μια μέθοδο για να εκτιμήσουν την κατανομή της σκοτεινής ύλης στα σμήνη γαλαξιών, και να συνάγουν από αυτό πότε αυτά τα τεράστια συγκροτήματα των γαλαξιών άρχισαν να σχηματίζονται.