Νόμπελ για Ένα Παράξενο Σύμπαν
Δεκατέσσερα χρόνια πριν τα αποτελέσματα που είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά έδειχναν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας στο σύμπαν μας δεν είναι στα αστέρια ή τους γαλαξίες, αλλά συνδεδεμένη με το ίδιο το διάστημα. Στη γλώσσα των κοσμολόγων, μια μεγάλη κοσμολογική σταθερά υπονοείται άμεσα από νέες παρατηρήσεις μακρινών σουπερνόβα.

Οι προτάσεις για μια κοσμολογική σταθερά (λ) δεν ήταν νέες – έχουν υπάρξει από την έλευση της σύγχρονης σχετικιστικής κοσμολογίας. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ήταν συνήθως δημοφιλείς με τους αστρονόμους, γιατί το λ είναι τόσο άγνωστο σε αντίθεση με το σύμπαν και γιατί η τιμή του λ εμφανίστηκε περιορισμένη από άλλες παρατηρήσεις, επειδή λιγότερο παράξενες κοσμολογίες χωρίς λάμδα είχαν προηγουμένως εξηγήσει τα δεδομένα.

Αξιοσημείωτο εδώ είναι η φαινομενικά άμεση και αξιόπιστη μέθοδος παρατηρήσεων και η καλή φήμη των επιστημόνων που διεξήγαγαν τις έρευνες. Κατά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, ανεξάρτητες ομάδες αστρονόμων συνέχισαν να συσσωρεύουν τα στοιχεία που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας και τα ανησυχητικά αποτελέσματα της επιτάχυνσης του σύμπαντος σήμερα. Τον προηγούμενο χρόνο, τα ηγετικά μέλη της ομάδας απονεμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους. Η παραπάνω εικόνα ενός σουπερνόβα που συνέβη το 1994 στις παρυφές ενός σπειροειδούς γαλαξία ελήφθη από μία από αυτές τις συνεργασίες.