Στεγνά Κοιλώματα Πάγου στον Άρη
Ένα μέρος του Άρη ξεπαγώνει. Γύρω από το Νότιο Πόλο του Άρη, προς το τέλος του καλοκαιριού του Άρη, ο ζεστός καιρός προκαλεί ένα τμήμα του τεράστιου παγετώνα διοξειδίου του άνθρακα να εξατμιστεί.

Τα κοιλώματα αρχίζουν να εμφανίζονται και να επεκτείνονται, καθώς ο ξηρός πάγος διοξειδίου του άνθρακα εξαχνώνεται κατευθείαν σε αέριο. Τα κοιλώματα με στρώμα πάγου μπορεί να φαίνεται ότι είναι επενδεδυμένα με χρυσό, αλλά η ακριβής σύνθεση της σκόνης που τονίζει τα τοιχώματα των κοιλωμάτων παραμένει στην πραγματικότητα άγνωστη. Οι κυκλικές κοιλότητες προς το κέντρο της εικόνας έχουν διάμετρο περίπου 60 μέτρα.

Η κάμερα HiRISE του τροχιακού διαστημοπλοίου Mars Reconnaissance Orbiter τράβηξε την παραπάνω εικόνα στα τέλη του περσινού Ιουλίου. Στους επόμενους μήνες, καθώς ο Άρης, συνεχίζει το ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, πιο κρύο εποχές επικρατούν, και ο λεπτός αέρας γίνεται αρκετά ψυχρός, που όχι μόνο σταματάει την απόψυξη, αλλά και πάλι παγώνει περισσότερες στρώσεις από στερεό διοξείδιο του άνθρακα.