Το Νεφέλωμα Κουκούλι σε Ευρύ Πεδίο
Σε αυτό το κατάμεστο αστρικό πεδίο που εκτείνεται σε περίπου 3° στον αστερισμό του Κύκνου, το μάτι εστιάζει στο Νεφέλωμα Κουκούλι. Μια συμπαγής περιοχή σχηματισμού άστρων, το κοσμικό Κουκούλι τονίζει μια μακριά διαδρομή του επισκιάζεται από διαστρικά νέφη σκόνης.

Καταχωρημένο ως IC 5146, το νεφέλωμα είναι περίπου 15 έτη φωτός σε πλάτος και βρίσκεται περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά. Όπως και άλλες περιοχές σχηματισμού άστρων, ξεχωρίζει σε κόκκινο φως που εκπέμπει το λαμπερό αέριο υδρογόνο διεγερμένο από τα νεαρά θερμά αστέρια και μπλε φως αστεριών στην άκρη ενός κατά τα άλλα αόρατου μοριακού νέφους.

Στην πραγματικότητα, το λαμπρό αστέρι κοντά στο κέντρο του νεφελώματος είναι πιθανόν μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ετών, και τροφοδοτεί τη λάμψη των νεφελωμάτων δεδομένου ότι ανοίγει μια κοιλότητα στην περιοχή. Αλλά οι μεγάλες σκονισμένες ίνες που εμφανίζονται με σκούρο χρώμα σε αυτή την εικόνα ορατού μήκους κύματος είναι οι ίδιες κρυμμένα αστέρια στη διαδικασία του σχηματισμού, που φαίνονται στα υπέρυθρα μήκη κύματος.