Ένα Πέταλο Δαχτυλίδι του Αϊνστάιν
Τι είναι μεγάλο και μπλε και μπορεί να τυλιχτεί γύρω από έναν ολόκληρο γαλαξία; Μια οφθαλμαπάτη ενός φακού βαρύτητας. Στην παραπάνω εικόνα, η βαρύτητα ενός φωτεινού κόκκινου γαλαξία (LRG) έχει στρεβλώσει βαρυτικά το φως από έναν πολύ πιο μακρινό μπλε γαλαξία.

Πιο τυπικά, τέτοια κάμψη του φωτός καταλήγει σε δύο διακριτές εικόνες του μακρινού γαλαξία, αλλά εδώ η ευθυγράμμιση του φακού είναι τόσο ακριβείς ώστε ο γαλαξίας του υποβάθρου στρεβλώνεται σε ένα πέταλο – ένα σχεδόν πλήρη δακτύλιο. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο φαινόμενο είχε γενικά προβλέψει με κάποια λεπτομέρεια ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πάνω από 70 χρόνια πριν, τα δαχτυλίδια σαν κι αυτό τώρα είναι γνωστά ως Δαχτυλίδια Αϊνστάιν.

Αν και το LRG 3-757 ανακαλύφθηκε το 2007 σε δεδομένα από το Sloan Digital Sky Survey (SDSS), η εικόνα που απεικονίζεται ανωτέρω είναι από παρατήρηση που λήφθηκε με την κάμερα Wide Field 3 του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble. Ισχυροί βαρυτικοί φακοί, όπως ο LRG 3-757 μοιάζουν περισσότερο με παραδοξότητες – οι πολλαπλές ιδιότητες τους επιτρέπουν στους αστρονόμους να καθορίσουν τη μάζα και την σκοτεινή ύλη των γαλαξιών φακών στο προσκήνιο.