Νεφέλωμα Πυροτέχνημα
Στις αρχές του 20ου αιώνα, το GK Περσέα έγινε σύντομα ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό του πλανήτη Γη, ένα γεγονός που είναι γνωστό ως Νόβα Περσέα 1901. Καταγραμμένη σε αυτή τη σύγχρονη σύνθεση δύο εικόνων από το 2003 και το 2011 τα αποβαλλόμενα υλικά από την έκρηξη, που ονομάζεται Νεφέλωμα Πυροτέχνημα, συνεχίζουν να επεκτείνονται στο διάστημα.

Αυτές οι εικόνες αποτελούν μέρος ενός βίντεο παρακολούθησης της επέκτασης του νεφελώματος κατά τα τελευταία 17 χρόνια. Περίπου 1500 έτη φωτός μακριά, το νεφέλωμα είναι ακόμα κάτω από ένα έτος φωτός σε διάμετρο. Το GK Per και παρόμοια κατακλυσμικά μεταβλητά αστέρια γνωστά ως κλασικά νόβα είναι γνωστό ότι είναι δυαδικά συστήματα που αποτελούνται από έναν συμπαγή λευκό νάνο αστέρα και ένα πρησμένο δροσερό γιγάντιο αστέρι σε στενή τροχιά.

Η μεταφερόμενη μάζα στην επιφάνεια του λευκού νάνου από το γιγαντιαίο αστέρι μέσω ενός δίσκου προσαύξησης τελικά πυροδοτεί μια θερμοπυρηνική έκρηξη, ανατινάζοντας το αστρικό υλικό στο διάστημα, χωρίς να καταστρέφει τον λευκό νάνο. Με 2 ημέρες τροχιακή περίοδο, το σύστημα GK Per έχει πολύ μικρότερες εκρήξεις τα τελευταία χρόνια.