Πρώτο Έγχρωμο Μωσαϊκό του Curiosity
Αυτή η εικόνα είναι το πρώτο υψηλής ανάλυσης έγχρωμο μωσαϊκό του rover Curiosity της NASA, και δείχνει το γεωλογικό περιβάλλον γύρω από την περιοχή προσγείωσης του ρόβερ στον Κρατήρα Gale του Άρη. Οι εικόνες δείχνουν ένα τοπίο που μοιάζει πολύ με περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών στη μορφολογία του, ενισχύοντας την εντύπωση που είχε αποκτηθεί από το ψηφιδωτό χαμηλότερης ανάλυσης που κυκλοφόρησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα χρώματα είναι αμετάβλητα από εκείνα που επιστράφηκαν από την κάμερα. Ενώ είναι δύσκολο να πούμε αν αυτό είναι που θα έβλεπε ένα ανθρώπινο μάτι, είναι το ίδιο που θα κατέγραφε ένα κινητό τηλέφωνο ή κάμερα καθώς η Mastcam παίρνει έγχρωμες φωτογραφίες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τραβάνε έγχρωμες φωτογραφίες και οι κοινές κάμερες. Τα χρώματα σε μια δεύτερη εκδοχή έχουν τροποποιηθεί σαν η σκηνή να είχε τραβηχτεί στη Γη και φωτίζονταν από το φως του ήλιου. Η επεξεργασία αυτή, που ονομάζεται “εξισορρόπηση λευκού”, είναι χρήσιμη για τους επιστήμονες ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν τους βράχους από το χρώμα σε πιο οικείο φωτισμό.

Τα μέρη αυτού του μωσαϊκού που είναι πιο ενδιαφέρον για τους γεωλόγους περιλαμβάνουν ένα τμήμα σχετικά με τον κρατήρα βόρεια του σημείου προσεδάφισης, όπου ένα δίκτυο κοιλάδων που πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί από τη διάβρωση νερού εισέρχεται στον Κρατήρα Gale εξωτερικά. Μελετούν επίσης ένα τμήμα νότια της περιοχής προσγείωσης που πιθανόν να είναι ένας ενδεχόμενος στόχος που θα εξερευνήσει το Curiosity, συμπεριλαμβανομένου της αμμώδης επιφάνειας με διάσπαρτους βράχους, των σκοτεινών αμμόλοφων και τα στρώματα λόφων και οροπεδίων ιζηματογενούς πετρώματος του Όρος Sharp.

Οι γεωλόγοι ρίχνουν επίσης στενές ματιές σε μια περιοχή που έχει ανασκαφεί από τους πυραύλους του Mars Science Laboratory κατά το στάδιο της καθόδου. Με τα χαλαρά συντρίμμια να έχουν τιναχθεί μακριά από τις ρουκέτες, οι λεπτομέρειες των σχετικών υλικών διακρίνονται καθαρά.

Αυτή το μωσαϊκό 79 εικόνων τραβήχτηκε από την 34-χιλιοστών Mastcam σε περίπου μια ώρα στις 9 Αυγούστου 2012. Το πλήρες μωσαϊκό αποτελείται από 130 έγχρωμες εικόνες 1.200×1.200 pixel, αλλά αυτή η έκδοση περιλαμβάνει όλες τις εικόνες που έχουν επιστραφεί στη γη μέχρι σήμερα. Οι μαύρες περιοχές δείχνουν εικόνες που δεν έχουν ακόμη επιστραφεί από το rover.