Πυλώνες Σχηματισμού Αστεριών
Πώς σχηματίζονται τα αστέρια; Μια μελέτη της περιοχής σχηματισμού άστρων W5 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer παρέχει σαφείς ενδείξεις με την καταγραφή των τεράστιων άστρων κοντά στο κέντρο των άδειων κοιλοτήτων ότι είναι γηραιότερα από τα αστέρια κοντά στα άκρα.

Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι τα γηραιότερα αστέρια στο κέντρο στην πραγματικότητα προκαλούν τη διαμόρφωση των νεαρότερων αστεριών στην άκρη. Ο σχηματισμός των αστεριών ενεργοποιείται όταν εμφανίζεται καυτό αέριο που ρέει συμπιέζει το ψυχρότερο αέριο σε κόμβους αρκετά πυκνούς για να συρρικνωθούν βαρυτικά σε αστέρια.

Οι θεαματικοί πυλώνες, που αργά εξατμίζονται από το τρεχούμενο θερμό αέριο, παρέχουν περαιτέρω οπτικές ενδείξεις. Στην παραπάνω τεχνικά χρωματισμένη υπέρυθρη εικόνα, το κόκκινο χρώμα δηλώνει την θερμή σκόνη, ενώ το λευκό και το πράσινο υποδεικνύουν τα ιδιαίτερα πυκνά νέφη αερίων. Το W5 είναι επίσης γνωστό ως IC 1848, και μαζί με το IC 1805 αποτελούν μια πολύπλοκη περιοχή σχηματισμού νέων άστρων που ονομάζεται γενικά τα Νεφελώματα Καρδιά και Ψυχή. Η παραπάνω εικόνα αναδεικνύει ένα μέρος του W5 που εκτείνεται σε περίπου 2.000 έτη φωτός και είναι πλούσια σε πυλώνες σχηματισμού άστρων. Το W5 βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό της Κασσιόπης.