Στους Βραχίονες του M83
Ο μεγάλος, φωτεινός και όμορφος, σπειροειδής γαλαξίας Μ83 βρίσκεται μόλις δώδεκα εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του πολύ μεγάλου αστερισμού της Ύδρας.

Αυτό το κοσμικό γκρο πλαν, ένα μωσαϊκό με βάση τα δεδομένα από το Αρχείο του Hubble, ανιχνεύει τη σκοτεινή σκόνη και τα νεαρά, μπλε αστρικά σμήνη κατά μήκος των εξέχων σπειροειδών βραχιόνων που προσδίδουν στον M83 το ψευδώνυμο του, ο Νότιος Ανεμόμυλος. Συνήθως βρίσκονται κοντά στις άκρες των λωρίδων παχιάς σκόνης, οι πλούσιες κοκκινωπές περιοχές σχηματισμού άστρων επίσης προτείνουν ένα άλλο δημοφιλές παρατσούκλι για τον M83, ο Γαλαξίας των Χιλίων Ρουμπινιών.

Κυριευμένος από το φως από τα μεγαλύτερα αστέρια, ο φωτεινός κίτρινος πυρήνας του M83 βρίσκεται επάνω δεξιά. Ο πυρήνας είναι επίσης φωτεινός στις ακτίνες Χ και αποκαλύπτει μια υψηλή συγκέντρωση αστέρων νετρονίων και μαύρες τρύπες που αφήνονται από έντονες εκρήξεις σχηματισμού νέων άστρων. Στην πραγματικότητα, ο M83, είναι μέλος μιας ομάδας γαλαξιών που περιλαμβάνει τον ενεργό γαλαξία Centaurus Α. Το στενό πεδίο της θέας εκτείνεται σε 25.000 έτη φωτός στην εκτιμώμενη απόσταση του M83.