Κατά μήκος του Κέντρου του Κενταύρου Α
Ένα φανταστικό συνονθύλευμα νεαρών γαλάζιων αστρικών σμηνών, λαμπερών γιγαντιαίων νεφών αερίου και σκοτεινών λωρίδων σκόνης περιβάλλουν την κεντρική περιοχή του ενεργού γαλαξία Centaurus A.

Αυτή η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει υποστεί επεξεργασία για να παρουσιάσει ένα φυσικό χρώμα στην εικόνα της κοσμικής δίνης. Οι υπέρυθρες εικόνες από το Hubble έχουν επίσης δείξει ότι στο κέντρο αυτής της δραστηριότητας κρύβονται δίσκοι που φαίνεται να είναι ύλη που κινείται σπειροειδώς σε μια μαύρη τρύπα με μάζα δισεκατομμύρια φορές του ήλιου.

Ο Κένταυρος A είναι προφανώς το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο γαλαξιών και το αριστερό απομεινάρι πάνω από τα συντρίμμια σταθερά καταναλώνεται από τη μαύρη τρύπα. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η κεντρική μαύρη τρύπα παράγει τα ραδιοκύματα, τις ακτίνες Χ και την ενέργεια ακτίνων γάμμα που ακτινοβολείται από τον Κένταυρο Α και άλλους ενεργούς γαλαξίες. Αλλά για έναν ενεργό γαλαξία ο Κένταυρος Α είναι πολύ κοντά, μόλις 10 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, και είναι ένα σχετικά εύκολο εργαστήριο για να εξερευνήσουμε αυτές τις ισχυρές πηγές ενέργειας.