Παγιδευμένοι στη Μεταλαμπή
Στην καλλιτεχνική εικόνα, δύο μακρινοί γαλαξίες που σχηματίστηκαν περίπου 2 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη παγιδεύτηκαν στη μεταλαμπή της GRB090323, μία έκρηξη ακτίνων-γ που φάνηκε σε ολόκληρο το Σύμπαν.

Λαμπερή μέσα από το δικό της γαλαξία και έναν ακόμα κοντινό γαλαξία, η ευθυγράμμιση της έκρηξης ακτίνων-γ και των γαλαξιών συνάχθηκε από το φάσμα της μεταλαμπής μετά την αρχική ανίχνευση της έκρηξης από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Fermi Gamma Ray τον Μάρτιο του 2009. Όπως φαίνεται από τα πολύ μεγάλα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, το φάσμα της ξεθωριασμένης μεταλαμπής της έκρηξης πρόσφερε επίσης ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα – οι μακρινοί γαλαξίες είναι πιο πλούσιοι σε βαριά στοιχεία από τον Ήλιο, με τις υψηλότερες αφθονίες που έχουμε δει ποτέ στο πρώιμο σύμπαν.

Τα βαριά στοιχεία που εμπλούτισαν τους ώριμους γαλαξίες στο τοπικό Σύμπαν σχηματίστηκαν σε παλιές γενεές αστεριών. Έτσι, οι νεαροί γαλαξίες βίωσαν έναν τεράστιο ρυθμό σχηματισμού άστρων και χημική εξέλιξη σε σύγκριση με τον δικό μας Γαλαξία. Στην εικόνα, το φως από τον χώρο της έκρηξης στα αριστερά περνά διαδοχικά από τους γαλαξίες προς τα δεξιά. Φάσματα που αποτυπώνουν σκοτεινές γραμμές απορρόφησης των στοιχείων των γαλαξιών αποτυπώνονται στο φως της μεταλαμπής και παρουσιάζονται ως ένθετα. Φυσικά, οι αστρονόμοι στον πλανήτη Γη θα ήταν περίπου 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από την σωστή άκρη του πλαισίου.