Παράξενος Βράχος στον Άρη
Η οδήγηση του Mars Rover Curiosity της NASA κατά τη διάρκεια της 43ης Αρειανής Ημέρας της αποστολής, ή sol, (19 Σεπ. 2012) τελείωσε μπροστά σε αυτόν τον βράχο περίπου 2,5 μέτρα μπροστά από το rover. Ο βράχος είναι περίπου 25 εκατοστά ύψος και 40 εκατοστά πλάτος. Η ομάδα του rover τον έχει αξιολογήσει ως κατάλληλο στόχο για την πρώτη χρήση των οργάνων επαφής του Curiosity επάνω σε ένα βράχο. Η εικόνα λήφθηκε από την αριστερή μηχανή πλοήγησης (Navcam).

Ο βράχος έχει ονομαστεί “Jake Matijevic”. Αυτό τιμά την μνήμη του Jacob Matijevic (1947-2012), ο οποίος ήταν ο αρχιμηχανικός για της λειτουργίες των συστημάτων επιφάνειας για το Mars Science Laboratory και το Curiosity. Ήταν επίσης ένας κορυφαίος μηχανικός για όλα τα προηγούμενα ρόβερ της NASA που πήγαν στον Άρη: το Sojourner, το Spirit και το Opportunity.

Τα όργανα επαφής του Curiosity βρίσκονται σε έναν πυργίσκο στο τέλος του βραχίονα του rover. Είναι το Φασματόμετρο Σωματιδίων Άλφα για την ανάγνωση στοιχειακής σύνθεσης ενός στόχου και το Mars Hand Lens Imager για κοντινή απεικόνιση.