Ποια είναι η ιστορία της Σελήνης; Η Σελήνη δημιουργήθηκε πιθανόν από συντρίμμια που αποβλήθηκαν όταν ένα αντικείμενο στο μέγεθος του Άρη συγκρούστηκε βίαια με τη Γη περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Αμέσως μετά τη βαρυτική συμπύκνωση, όπως φαίνεται παραπάνω, η λαμπερή-θερμή επιφάνεια της Σελήνης ψύχθηκε και ράγισε. Μεγάλοι και μικροί βράχοι συνέχισαν να επηρεάζουν την επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένης μιας ιδιαίτερα μεγάλης σύγκρουσης που δημιούργησε τη Λεκάνη Aitken περίπου 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Μια βαριά περίοδο βομβαρδισμού (Heavy Bombardment) στη συνέχεια συνεχίστηκε για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας μεγάλες λεκάνες σε όλη τη σεληνιακή επιφάνεια.

Μέσα στα επόμενα λίγα δισεκατομμύρια χρόνια λάβα έρευσε στις λεκάνες της πλευράς που κοιτάει προς τη Γη, και τελικά ψύχθηκε στη σκοτεινή θάλασσα (maria) που βλέπουμε σήμερα. Όπως πάντα, οι αμείλικτες συγκρούσεις συνεχίστηκαν, σχηματίζοντας τους κρατήρες που βλέπουμε σήμερα, και σιγά-σιγά μειώθηκαν τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα η ψυχρή Σελήνη που ξέρουμε και αγαπάμε είναι σκούρα όπως ο άνθρακας και πάντα δείχνει την ίδια πλευρά προς τη Γη. Το πώς ακριβώς σχηματίστηκε αρχικά η Σελήνη, και γιατί η σεληνιακή θάλασσα είναι μόνο από την πλευρά της Γης, παραμένουν θέματα υπό έρευνα.