Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας
Η Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας, ένα όργανο αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων που αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της αστρονομικής έρευνας, ξεκίνησε να κοιτάει στα πιο απομακρυσμένα άκρη του σύμπαντος. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η κάμερα, ένα προϊόν του Dark Energy Survey, είδε το «πρώτο φως». “Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο,” δήλωσε ο Joshua Frieman στους Λος Άντζελες Τάιμς σε συνέντευξή του την Τρίτη, “γιατί μας επιτρέπει να δούμε ότι το όλο πράγμα λειτουργεί” και σύντομα θα καταλογογραφήσει ένα ευρύ φάσμα του νυχτερινού ουρανού από το πλεονεκτικό του σημείο στη Χιλή.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να κοιτάξει προς τα πάνω και έξω από τον Γαλαξία μας, δήλωσε ο Frieman, επίσης επιστήμονας στο Fermilab και ένα καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Με διάρκεια πάνω από πέντε χρόνια, η έρευνα θα δημιουργήσει λεπτομερείς έγχρωμες εικόνες από το ένα όγδοο του ουρανού, διαλέγοντας και μετρώντας 300 εκατομμύρια γαλαξίες, 100.000 σμήνη γαλαξιών και 4.000 σουπερνόβα.

Το National Optical Astronomy Observatory (NOAA) της Αριζόνα αναφέρει ότι αυτή η φωτογραφική μηχανή είναι “το πιο ισχυρό όργανο χαρτογράφησης του ουρανού που δημιουργήθηκε ποτέ.”

Ένας συνδυασμός παραγόντων καθιστά την Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας μοναδική, είπε ο Frieman. Κατ ‘αρχάς, υπάρχουν τα 570 megapixels της – αν και, όπως είπε, ο αριθμός ακουγόταν πιο εντυπωσιακός πριν από οκτώ χρόνια, όταν άρχισε το έργο. Κάποιες άλλες κάμερες μπορεί να έχουν ελαφρώς περισσότερα megapixels, πρόσθεσε, αλλά δεν μπορούν να ταιριάξουν με τη λεγόμενη DECam για το οπτικό πεδίο. Το μέγα-ευρύ πεδίο συλλαμβάνει μια μεγάλη λωρίδα του ουρανού. Αλλά όλα αυτά δεν θα είχαν και πολύ σημασία χωρίς την ικανότητα της φωτογραφικής μηχανής να ανιχνεύσει το κόκκινο φως.

“Όσο πιο μακριά είναι ένας γαλαξίας, τόσο πιο κόκκινο χρώμα έχει”, ανέφερε ο Frieman. “Το σύμπαν διαστέλλεται. Οι περισσότερο μακρινοί γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς πιο γρήγορα.” Το αποτέλεσμα ονομάζεται μετατόπιση προς το ερυθρό, μια μετατόπιση προς το ερυθρό άκρο του ορατού φάσματος του φωτός, όταν παρατηρούνται από τη Γη.

“Οι αισθητήρες σε αυτή τη φωτογραφική μηχανή είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να είναι πραγματικά εξαιρετικοί αισθητήρες του κόκκινου φωτός”.

Για τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν μια σειρά από δοκιμές που γίνονται στην κάμερα. Θα ρυθμιστεί και θα συντονιστεί μέχρι να παραχθούν οι “καλύτερες δυνατές, πιο ευκρινείς εικόνες”, είπε. “Προς το τέλος του έτους, θα αρχίσει η σωστή έρευνα, η οποία θα διαρκέσει για περίπου πέντε χρόνια.”

Η Dark Energy Survey είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 20 οργανισμοί και 120 επιστήμονες. Η αποστολή περιλαμβάνει ανίχνευση της φύσης της σκοτεινής ύλης, η οποία είναι “η μυστηριώδης και δυσνόητη δύναμη που οι επιστήμονες έχουν προτείνει που κατά κάποιο τρόπο προκαλεί το σύμπαν να επεκτείνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό”.

Η φωτογραφική μηχανή θα λάβει περίπου 105 νυχτερινές εικόνες το χρόνο, από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, που είναι ώρα αιχμής για να δει το τμήμα του διαστήματος που η έρευνα είναι πιο ενδιαφέρον.

Η έρευνα προσέφερε το κατάλληλο σημείο στις Άνδεις της Χιλής ως τον κύριο τόπο για την προσπάθεια χαρτογράφησης του. Οι ουρανοί είναι αίθριοι περίπου τέσσερις από πέντε νύχτες, η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη, η περιοχή είναι απομακρυσμένη, και οι άνεμοι κινούνται απαλά πάνω από τις κορυφές των βουνών.

Η πρώιμη φάση δοκιμών του εξοπλισμού φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά, είπε ο Frieman. Και με την Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας να τραβάει περίπου 400 εικόνες κάθε βράδυ, σημαίνει ότι θα υπάρχει νέα ροή συναρπαστικών εικόνων του βαθύ διαστήματος.