Ραβδωτός Σπειροειδής Γαλαξίας
Πολλοί σπειροειδείς γαλαξίες διαθέτουν ράβδους στα κέντρα τους. Ακόμη και ο δικός μας Γαλαξίας θεωρείται ότι έχει μια μικρή κεντρική ράβδο. Σε περίοπτη θέση ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 1073, που απεικονίζεται παραπάνω, τραβήχτηκε με εντυπωσιακή λεπτομέρεια από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Ορατές είναι σκούρες νηματώδης λωρίδες σκόνης, μικρά σμήνη από φωτεινά μπλε αστέρια, κόκκινα νεφελώματα εκπομπής λαμπερού αέριου υδρογόνου, μια μεγάλη φωτεινή ράβδο άστρων σε ολόκληρο το κέντρο, και έναν φωτεινό ενεργό πυρήνα που πιθανόν φιλοξενεί μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Το φως χρειάζεται περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει από τον NGC 1073, ο οποίος εκτείνεται σε πλάτος περίπου 80.000 έτη φωτός.

Ο NGC 1073 μπορεί να τον δει κάποιος με ενός μέτριου μεγέθους τηλεσκόπιο προς τον αστερισμό του Κήτους. Συμπτωματικά, η παραπάνω εικόνα δεν κατέγραψε μόνο το φωτεινό αστρικό σύστημα ακτίνων Χ IXO 5, ορατό πάνω αριστερά και πιθανότατα στο εσωτερικό του ραβδωτού σπειροειδή, αλλά και τρία κβάζαρ μακριά στο βάθος.