Οι Τρίδυμοι του Τοξότη
Αυτά τα τρία φωτεινά νεφελώματα συχνά εμφανίζονται στις τηλεσκοπικές περιηγήσεις στον αστερισμό του Τοξότη και τα πολυσύχναστα αστρικά πεδία του κεντρικού Γαλαξία.

Στην πραγματικότητα, ο κοσμικός τουρίστας του 18ου αιώνα, Charles Messier, κατέγραψε δύο από αυτά, το Μ8, το μεγάλο νεφέλωμα αριστερά από το κέντρο, και το πολύχρωμο M20 στα δεξιά. Το τρίτο, το NGC 6559 που είναι πάνω από το Μ8, διαχωρίζεται από το μεγαλύτερο νεφέλωμα από μία σκοτεινή λωρίδα σκόνης. Και τα τρία είναι αστρικά φυτώρια σε περίπου πέντε χιλιάδες έτη φωτός μακρυά.

Το επεκτατικό M8, με πάνω από εκατό έτη φωτός διάμετρο, είναι επίσης γνωστό ως Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσα. Δημοφιλές παρατσούκλι του M20 είναι το Τρισχιδές. Λαμπερό αέριο υδρογόνο δημιουργεί το κυρίαρχο κόκκινο χρώμα των νεφελωμάτων εκπομπής, σε αντίθεση με τις μπλε αποχρώσεις, που είναι πιο εντυπωσιακές στο Τρισχιδές, λόγω του φως από τα αστέρια που ανακλάται από τη σκόνη. Αυτό το ευρύ ουράνιο τοπίο περιλαμβάνει επίσης ένα από τα ανοικτά αστρικά σμήνη του καταλόγου Μεσιέ, το Μ21, ακριβώς επάνω και δεξιά του Τρισχιδούς.