Τηλεσκόπιο Ακτίνων Χ NuSTAR
Τι απομένει μετά την έκρηξη ενός αστεριού; Για το μάθουμε, η NASA εκτόξευσε τον δορυφόρο Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuStar) σε τροχιά γύρω από τη Γη στα μέσα Ιουνίου.

Η ικανότητα του NuStar να επικεντρωθεί στις ακτίνες Χ που εκπέμπονται από τους πυρήνες των ατόμων θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να επιθεωρήσει τα περίχωρα υπολειμμάτων υπερκαινοφανών, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί αυτοί οι σουπερνόβα συνέβησαν, τι είδη αντικειμένων παράχθηκαν, και ποιοι μηχανισμοί κάνουν τα περίχωρα να λάμπουν τόσο καυτά. Το NuStar θα δώσει επίσης στην ανθρωπότητα πρωτοφανή εμφάνιση στο ζεστό στέμματος του Ήλιου, θερμά αέρια μας σε σμήνη των γαλαξιών, και την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Στην παραπάνω φωτογραφία μια καλλιτεχνική εικόνα απεικονίζει το πώς λειτουργεί το NuStar. Οι ακτίνες Χ παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι γιατροί εισάγονται στο τηλεσκόπιο από τα δεξιά και προχωρούν από δύο σειρές παράλληλων κατόπτρων που εστιάζουν πάνω τους οι ανιχνευτές στα αριστερά. Ένας μακρύς αλλά μικρής μάζας ιστός διαχωρίζει τα δύο, και το όλο πράγμα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες πάνω αριστερά. Μέρος του ενθουσιασμού που αφορά το NuStar δεν είναι μόνο τα πράγματα που αναμένεται να δούμε, αλλά κοιτάζοντας και το σύμπαν με έναν νέο τρόπο, άγνωστα πράγματα που θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν. Το NuStar έχει προγραμματισμένη διάρκεια ζωής δύο χρόνια.