Πώς οι γαλαξίες όπως ο δικός μας σχηματίζονται; Από την στιγμή που το σύμπαν μας κινείται πάρα πολύ αργά για να το παρακολουθήσουμε, ταχύτερες προσομοιώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή δημιουργήθηκαν για να μας βοηθήσουν.

Το πράσινο απεικονίζει (ως επί το πλείστον) αέριο υδρογόνο στο παραπάνω βίντεο, ενώ ο χρόνος εμφανίζεται σε δισεκατομμύρια χρόνια από τη Μεγάλη Έκρηξη στην κάτω δεξιά γωνία. Διάχυτη η σκοτεινή ύλη είναι παρούσα, αλλά δεν εμφανίζεται. Καθώς αρχίζει η προσομοίωση, περιβάλλων αέριο πέφτει και συσσωρεύεται σε περιοχές σχετικά υψηλής βαρύτητας. Σύντομα πολλοί πρωτο-γαλαξίες σχηματίζονται, περιστρέφονται, και αρχίζουν να συγχωνεύονται. Μετά από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ένα καλά καθορισμένο κέντρο υλοποιείται και κυριαρχεί μια περιοχή περίπου 100.000 ετών φωτός και αρχίζει να φαίνεται σαν ένα σύγχρονος γαλαξίας.

Μετά από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, όμως, αυτός ο πρώιμος γαλαξίας συγκρούεται με έναν άλλο γαλαξία, ενώ όλες οι ροές αερίου συγχωνεύονται σε αυτόν τον παράξενο και συναρπαστικό κοσμικό χορό. Καθώς η προσομοίωση φτάνει στο μισό της τρέχουσας ηλικίας του σύμπαντος, ένας ενιαίος μεγαλύτερος δίσκος αναπτύσσεται. Ακόμα κι έτσι, φούσκες αερίου – κάποιοι που εκπροσωπούν μικρότερους δορυφόρους γαλαξίες – εμπίπτουν και απορροφούνται από την περιστροφή των γαλαξιών, καθώς η σημερινή εποχή φτάνει και τελειώνει το βίντεο. Για τον Γαλαξία μας, ωστόσο, οι μεγάλες συγχωνεύσεις μάλλον δεν τελείωσαν – τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο μεγάλος σπειροειδής δίσκος του Γαλαξία μας θα συγκρουστεί και θα συγχωνευτεί με τον ελαφρώς μεγαλύτερο γαλαξία της Ανδρομέδας μέσα στα επόμενα λίγα δισεκατομμύρια χρόνια.