Ένα Παρελθόν για να Είμαστε Υπερήφανοι
Οι άνδρες και οι γυναίκες του Kennedy Space Center έχουν επεκτείνει την εμβέλεια και τη γνώση της ανθρωπότητας εδώ και 45 χρόνια. Καθώς ετοιμάζονται για να επιστρέψουν στη Σελήνη, είναι σημαντικό να κοιτάξουμε πίσω σε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συγκροτήματα εκτόξευσης στις ακτές του Ακρωτηριού Κανάβεραλ εκτόξευαν πυραύλους για 12 χρόνια πριν ξεκινήσει η κατασκευή το 1962 αυτού που θα γινόταν το Kennedy Center Space. Με την εντολή για την κατασκευή ενός κέντρου εκτόξευσης, η NASA και ο πρώτος διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου, ο Δρ Kurt H. Debus, έθεσε ως στόχο να οικοδομήσει μια υποδομή για να υποστηρίξει τους μεγαλύτερους πυραύλους που επινοήθηκαν ποτέ. Εγκαταστάσεις όπως οι Επιχειρήσεις και Έλεγχος Κτιρίων, η Εξέδρα Εκτόξευσης 39 και το ορόσημο Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων γρήγορα πήραν σχήμα στην άγονη άμμο του βόρειου άκρου του Νησιού Merritt.

Vehicle Assembly Building

Μια πανοραμική θέα του Κτιρίου Συναρμολόγησης Οχημάτων (Vehicle Assembly Building) υπό κατασκευή το Νοέμβριο του 1964.

Η κορυφαία ομάδα του οργανισμού από μηχανικούς, τεχνικούς και εργολάβους εκτόξευσαν αστροναύτες από πυραύλους Redstone, Atlas και Titan, ενώ οι μεγαλύτερες δομές των πυραύλων Apollo κατασκευάζονταν. Έστειλαν επίσης τα πρώτα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια προς τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που προηγουμένως ήταν εκτός της εμβέλειας μας. Αποστολές στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Ερμή και τον Δία συμπληρώνουν τα μεγάλα άλματα των επανδρωμένων προγραμμάτων.

Επτά χρόνια από την ίδρυσή του, το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι θα αποστείλει την πρώτη από τις έξι ομάδες των αστροναυτών στην επιφάνεια της σελήνης κατά τη διάρκεια του προγράμματος Απόλλων.

Το εργατικό δυναμικό του Kennedy Space Center μετά έστρεψε την προσοχή του στο διαστημικό λεωφορείο και τις προκλήσεις ενός επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημικού σκάφους. Το Columbia εκτοξεύεται από το Launch Complex 39Α στις 12 Απριλίου του 1981, για να δώσει το έναυσμα για ένα πρόγραμμα που είδε 118 εκτοξεύσεις σε 26 χρόνια. Αποστολές πλανητικών ανιχνευτών, επισκευές του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και φυσικά την κατασκευή του μεγαλύτερου διαστημικού συγκροτήματος στην ιστορία – το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια

Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια φτάνει στην Launch Pad 39Α στις 29 Δεκεμβρίου 1980, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παρθενική του απογείωση στις 12 Απριλίου 1981.

Το ρεκόρ της επιτυχίας μπορεί να φαίνεται σαν μια γραμμή τερματισμού σε κάποιους, αλλά η NASA το βλέπει ως μια αφετηρία για τις μελλοντικές εξερευνήσεις της.