Ο Σπειροειδής Γαλαξίας NGC 4038 σε Πορεία Σύγκρουσης
Αυτός ο γαλαξίας έχει μια κακή χιλιετία. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν τόσο καλά, και ίσως το επόμενο δισεκατομμύριο θα είναι αρκετά ταραχώδες.

Ορατός επάνω αριστερά, ο NGC 4038 ήταν ένας συνηθισμένος σπειροειδής γαλαξίας, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, μέχρι που ο NGC 4039, προς τα δεξιά του, συνετρίβη σε αυτόν. Τα εξελισσόμενα συντρίμμια, γνωστά ως οι Κεραίες, απεικονίζονται παραπάνω. Καθώς η βαρύτητα αναδιαρθρώνει κάθε γαλαξία, νέφη αερίου χτυπάνε μεταξύ τους, φωτεινοί μπλε κόμβοι άστρων παίρνουν μορφή, τεράστια αστέρια σχηματίζονται και εκρήγνυνται, και καφέ ίνες σκόνης σκορπίζονται.

Τελικά οι δύο γαλαξίες θα συγκλίνουν σε έναν μεγαλύτερο σπειροειδή γαλαξία. Τέτοιες συγκρούσεις δεν είναι ασυνήθιστες, ακόμα και ο δικό μας Γαλαξία έχει υποστεί πολλές στο παρελθόν και αναμένεται να συγκρουστεί με τον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Τα καρέ που συνθέτουν αυτή την εικόνα λήφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από επαγγελματίες αστρονόμους ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις συγκρούσεις των γαλαξιών.