Μια Τρύπα στο Άρη
Τι δημιούργησε αυτή την ασυνήθιστη τρύπα στον Άρη; Η τρύπα ανακαλύφθηκε τυχαία στις εικόνες των σκονισμένων πλαγιών του ηφαιστείου Pavonis Mons του Άρη που λήφθηκαν από την κάμερα HiRISE επί του σκάφους Mars Reconnaissance Orbiter που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Η οπή φαίνεται να είναι ένα άνοιγμα σε ένα υπόγειο σπήλαιο, εν μέρει φωτιζόμενο στα δεξιά της εικόνας. Η ανάλυση της παρούσας και των επόμενων εικόνων αποκάλυψε το άνοιγμα να είναι περίπου 35 μέτρα σε πλάτος, ενώ η εσωτερική γωνία της σκιάς δείχνει ότι η υποκείμενη σπηλιά έχει περίπου 20 μέτρα βάθος. Γιατί υπάρχει ένας κυκλικός κρατήρας γύρω από αυτή την τρύπα παραμένει ένα θέμα υπό έρευνα, όπως και η πλήρης έκταση της υποκείμενης σπηλιάς.

Τρύπες όπως αυτή παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή οι εσωτερικές σπηλιές τους σχετικά προστατεύονται από τη σκληρή επιφάνεια του Άρη, που τις καθιστά σχετικά καλές υποψήφιες για να περιέχουν Αρειανή ζωή. Οι λάκκοι είναι επομένως πρωταρχικοί στόχοι για πιθανά μελλοντικά διαστημόπλοια, ρομπότ, ακόμη και ανθρώπινους διαπλανητικούς εξερευνητές.