Ο M101 του 21ου αιώνα
Μία από τις τελευταίες καταχωρήσεις στον διάσημο κατάλογο του Charles Messier, ο μεγάλος, όμορφος σπειροειδής γαλαξίας M101 δεν είναι σίγουρα ένας από τους μικρότερους. Με περίπου 170.000 έτη φωτός διάμετρο, αυτός ο γαλαξίας είναι τεράστιος, σχεδόν διπλάσιος από το μέγεθος του δικού μας Γαλαξία.

Ο M101 ήταν επίσης ένα από τα αρχικά σπειροειδή νεφελώματα που παρατηρήθηκαν από τον Λόρδο Ρος με το μεγάλο τηλεσκόπιο του 19ου αιώνα, το Λεβιάθαν (Leviathan) του Parsontown. Αντίθετα, αυτή η πολλαπλού μήκους κύματος θέα του μεγάλου νησιού σύμπαν είναι μία σύνθεση εικόνων που καταγράφηκαν από τα διαστημικά τηλεσκόπια του 21ου αιώνα. Το χρώμα κωδικοποιήθηκε από τις ακτίνες Χ μέχρι τα υπέρυθρα μήκη κύματος (υψηλή προς χαμηλή ενέργεια), τα δεδομένα λήφθηκαν από το Chandra X-ray Observatory (μωβ), το Galaxy Evolution Explorer (μπλε), το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (κίτρινο), και το Spitzer Space Telescope (κόκκινο).

Ενώ τα δεδομένα ακτίνων Χ εντοπίζουν τη θέση ενός αερίου εκατομμυρίων βαθμών γύρω από τα εκρηγνυόμενα αστέρια του M101, αστέρια νετρονίων και δυαδικά αστρικά συστήματα μαύρων τρυπών, τα δεδομένα χαμηλής ενέργειας ακολουθούν τα αστέρια και τη σκόνη που καθορίζουν τους μεγάλους σπειροειδείς βραχίονες του M101. Επίσης γνωστός ως Pinwheel Galaxy, ο M101 βρίσκεται εντός των ορίων του βόρειου αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου, περίπου 25 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.