Η Κόκκινη Αράχνη
Ω τι ωραίο μπερδεμένο ιστό μπορεί να υφάνει ένα πλανητικό νεφέλωμα. Το Πλανητικό Νεφέλωμα Κόκκινη Αράχνη δείχνει την πολύπλοκη δομή που μπορεί να προκύψει όταν ένα κανονικό αστέρι εκτινάξει τα εξωτερικά του αέρια και να γίνει ένα αστέρι λευκός νάνος.

Επίσημα καταλογογραφημένο ως NGC 6537, αυτό το συμμετρικό πλανητικό νεφέλωμα με τους δύο λοβούς στεγάζει έναν από τους πιο θερμούς λευκούς νάνους που έχουν ποτέ παρατηρηθεί, κατά πάσα πιθανότητα είναι μέρος ενός δυαδικού συστήματος αστέρων. Οι εσωτερικοί άνεμοι που προέρχονται από τα κεντρικά αστέρια, ορατά στο κέντρο, έχουν μετρηθεί να έχουν ταχύτητα 1.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Αυτοί οι άνεμοι επεκτείνουν το νεφέλωμα, ρέοντας κατά μήκος των τοιχωμάτων του νεφελώματος, και προκαλούν τα κύματα θερμού αερίου και σκόνης να συγκρουστούν. Τα άτομα που αλιεύονται σε αυτές τις συγκρουόμενες δονήσεις ακτινοβολούν φως που φαίνονται στην παραπάνω εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το νεφέλωμα Κόκκινη Αράχνη βρίσκεται προς τον αστερισμό του Τοξότη. Η απόσταση δεν είναι γνωστή, αλλά έχει υπολογιστεί από μερικούς να είναι περίπου 4.000 έτη φωτός.