Μια Ματιά στη Διπλανή μας Γειτονιά
Το Alpha Centauri που βρίσκεται ακριβώς στη διπλανή μας πόρτα, είναι το πιο κοντινό αστρικό σύστημα στον Ήλιο. Η θέα από τη διαστρική μας γειτονιά μόλις 4,3 έτη φωτός μακριά φαίνεται σε αυτήν την εικόνα.

Ο Ήλιος βρίσκεται επάνω δεξιά, ένα φωτεινό αστέρι με φόντο τον Γαλαξία μας. Η ημισεληνοειδής φιγούρα στο προσκήνιο είναι η απόδοση του καλλιτέχνη ενός πλανήτη που βρέθηκε σε τροχιά γύρω από το Alpha Centauri B, καθιστώντας τον πιο κοντινό γνωστό εξωπλανήτη. Ανακαλύφθηκε από τον αστρονόμο Xavier Dumusque et al. χρησιμοποιώντας τον κυνηγό πλανητών HARPS για τη μέτρηση λεπτών αλλαγών στο φάσμα του άστρου για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, και ο πλανήτης έχει περίπου την ίδια μάζα με τη Γη.

Αλλά περιστρέφεται γύρω από το άστρο μία φορά κάθε 3,2 ημέρες, περίπου 0,04 φορές της απόστασης Γης-Ήλιου από το μητρικό του άστρο. Αυτό το τοποθετεί αρκετά έξω από την κατοικήσιμη ζώνη, πάρα πολύ κοντά στο Alpha Cen Β, ένα αστέρι μόνο λίγο πιο δροσερό από τον Ήλιο. Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι πλανητικές τροχιές θα είναι σταθερές μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του Alpha Cen Β, περίπου το ήμισυ της απόστασης Γης-Ήλιου.