Δακτυλοειδής Γαλαξίας Πρόσκρουσης
Γιατί αυτός ο γαλαξίας έχει τόσες πολλές μεγάλες μαύρες τρύπες; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο γαλαξίας NGC 922 είναι ένας δακτυλοειδής γαλαξίας που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση ενός μεγάλου και ενός μικρού γαλαξία περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Όπως μία πέτρα που ρίχνετε σε μια λίμνη, έτσι η αρχαία σύγκρουση έστειλε κυματισμούς υψηλής πυκνότητας αερίου έξω από το σημείο πρόσκρουσης, κοντά στο κέντρο που εν μέρει έχει συμπυκνωθεί σε άστρα. Στην παραπάνω φωτογραφία είναι ο NGC 922 με το όμορφο περίπλοκο δαχτυλίδι του στην αριστερή πλευρά, όπως απεικονίστηκε πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Οι παρατηρήσεις του NGC 922 με το Παρατηρητήριο Chandra X-ray, ωστόσο, δείχνουν αρκετά λαμπερούς κόμβους στις ακτίνες Χ που πιθανόν είναι μεγάλες μαύρες τρύπες.

Ο μεγάλος αριθμός των τεράστιων μαύρων τρυπών είναι κάπως περίεργος καθώς η σύνθεση του αερίου στον NGC 922 – πλούσιο σε βαριά στοιχεία – θα έπρεπε να αποθαρρύνει σχεδόν οτιδήποτε τόσο ογκώδες να σχηματιστεί. Η έρευνα είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Ο NGC 922 εκτείνεται σε περίπου 75.000 έτη φωτός, βρίσκεται περίπου 150 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, και μπορεί να φανεί με ένα μικρό τηλεσκόπιο προς τον αστερισμό του Φούρνου (Fornax).