Γαλαξίας Μαύρο Μάτι
Αυτός ο όμορφος, λαμπερός, σπειροειδής γαλαξίας είναι ο Messier 64, που συχνά αποκαλείται Γαλαξίας Μαύρο Μάτι ή ο Γαλαξίας της Ωραίας Κοιμωμένης από την σκεπασμένη εμφάνιση του στα τηλεσκόπια.

Ο M64 είναι περίπου 17 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον βόρειο αστερισμό Κόμη της Βερενίκης. Στην πραγματικότητα, η ονομασία Γαλαξίας Κόκκινο Μάτι θα μπορούσε επίσης να αποτελεί κατάλληλο παρατσούκλι σε αυτή την πολύχρωμη σύνθεση εικόνων στενών και ευρέων ζωνών.

Τα τεράστια νέφη σκόνης επισκιάζουν την εγγύς πλευρά της κεντρικής περιοχής του M64 που συνδέονται με την αποκαλυπτική κοκκινωπή λάμψη του υδρογόνου και με τις περιοχές σχηματισμού άστρων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του γαλαξία. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο M64 στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο ομόκεντρα, αντίθετα περιστρεφόμενα συστήματα. Ενώ όλα τα αστέρια στον M64 περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση με το διαστρικό αέριο στην κεντρική περιοχή του γαλαξία, το αέριο στις εξωτερικές περιοχές, που εκτείνεται σε περίπου 40.000 έτη φωτός, περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το σκονισμένο μάτι και η περίεργη περιστροφή είναι πιθανόν το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης δύο διαφορετικών γαλαξιών ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών.