Πώς να Πιάσετε έναν Αστεροειδή (Infographic)

Ένα τολμηρό σχέδιο που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2014 της NASA θα στείλει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο για να συλλάβει έναν αστεροειδή και να τον μεταφέρει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για μελέτη. Ένας από τους στόχους της NASA είναι να επισκεφθεί έναν αστεροειδή μέχρι το έτος 2025.

Μια μελέτη του 2012 με τίτλο Asteroid Capture and Return (ACR), από το Ινστιτούτο Keck περιγράφει ένα διαστημόπλοιο ικανό να αναχαιτίσει έναν αστεροειδή. Ο σάκος σύλληψης 15 μέτρων θα περικλείσει τον αστεροειδή και θα επιτρέψει στο διαστημικό σκάφος να πραγματοποιεί ελιγμούς στον βράχο με τους πυραυλοκινητήρες του.

Η κύρια πρόωση του διαστημικού σκάφους θα παρέχεται από προωστικούς κινητήρες τύπου Hall. Αυτός είναι ένα είδος κινητήρα ιόντων στον οποίο το καύσιμο (αέριο ξένον) επιταχύνεται από ένα ηλεκτρικό πεδίο. Οι κινητήρες ιόντων παράγουν μέτρια ώθηση, αλλά μπορούν να καίνε για μεγάλο χρονικό διάστημα για τη δημιουργία επιτάχυνσης.

Ένας αστεροειδής θα μπορούσε να μετακινηθεί από την αρχική του τροχιά σε μια νέα τοποθεσία κοντά στο φεγγάρι, βάζοντας τον στην ακτίνα δράσης του επανδρωμένου οχήματος Orion.

Για να μετακινήσει τον αστεροειδή, το διαστημικό σκάφος θα πρέπει πρώτα να εκτοξευτεί από τη Γη από έναν πύραυλο Atlas 5, και αργά θα απομακρυνθεί στο διάστημα για 2,2 χρόνια. Στη συνέχεια θα δεχτεί μια βαρυτική ώθηση από το φεγγάρι και θα κατευθυνθεί έξω στο απώτερο διάστημα.

Το διαστημικό σκάφος θα περιπλανηθεί για 1,7 χρόνια μέχρι να φτάσει στον αστεροειδή στόχο. Οι εργασίες στον αστεροειδή θα διαρκέσουν περίπου 90 ημέρες. Ο σάκος σύλληψης θα αναπτυχθεί, και μόλις ασφαλιστεί, ο αστεροειδής θα σταθεροποιηθεί για τη ρυμούλκηση.

Η κρουαζιέρα πίσω στη γειτονιά της Γης θα διαρκέσει δύο έως έξι έτη. Μετά από έναν ακόμα ελιγμό γύρω από το φεγγάρι, ο αστεροειδής θα βρεθεί σε μια σταθερή τροχιά, όπου θα μπορεί να προσεγγιστεί από το επανδρωμένο όχημα Orion για μελέτη.