Σύστημα Ψύξης του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού: Πώς λειτουργεί (Infographic)
Το ενεργό θερμικό σύστημα ελέγχου (ATCS) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αντλεί υγρά μέσω αγωγών κλειστών βρόχων. Ένας ψυκτικός βρόχος υγρής αμμωνίας κατά μήκος της κεντρικής δομής του σταθμού κρατά τα ηλιακά πάνελ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δροσερά.

Μία αντλία αμμωνίας στην κεντρική γέφυρα απέτυχε το 2010 και έπρεπε να αντικατασταθεί από αστροναύτες πραγματοποιώντας διαστημικούς περιπάτους. Το πλήρωμα της Expedition 35 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανέφερε διαρροή αμμωνίας κοντά στην ίδια θέση στις 9 Μαΐου 2013.

Υγρή αμμωνία κυκλοφορεί μέσα από τους σωλήνες, που μεταφέρουν θερμότητα από τους ηλιακούς συλλέκτες στα ψυγεία των φωτοβολταϊκών πάνελ, όπου η θερμότητα διαφεύγει στο διάστημα. Αυτό κρατά τα ηλιακά πάνελ δροσερά.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη δομή που κατασκευάστηκε ποτέ στο διάστημα. Από άκρη σε άκρη, είναι όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μπορεί να το δει κάποιος από το έδαφος με γυμνό οφθαλμό.

Ο σταθμός των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το προϊόν της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ 15 διαφορετικών χωρών και πέντε εθνικών διαστημικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρώπη, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 και το πρώτο πλήρωμα, Expedition 1, ανέλαβε το 2000. Πληρώματα μεταξύ τριών και έξι μελών έχουν κρατήσει τον διαστημικό σταθμό επανδρωμένο μόνιμα από τότε.