Αέρια Τροφοδοτούμενα από Μαύρη Τρύπα Οργώνουν Γαλαξία

Αυτή η σύνθετη εικόνα ενός γαλαξία δείχνει πώς η έντονη βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας μπορεί να αξιοποιηθεί για να παραχθεί τεράστια ενέργεια. Η εικόνα περιέχει δεδομένα ακτίνων Χ από το Παρατηρητήριο Chandra της NASA (μπλε χρώμα), οπτικό φως που καταγράφηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (χρυσό) και ραδιοκύματα από το Very Large Array (ροζ).

Αυτή η πολλαπλών μηκών κύματος προβολή δείχνει τον 4C+29.30, έναν γαλαξία που βρίσκεται περίπου 850 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η εκπομπή ραδιοκυμάτων προέρχεται από δύο πίδακες σωματιδίων που έχουν ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα μακριά από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία. Η εκτιμώμενη μάζα της μαύρης τρύπας είναι περίπου 100 εκατομμύρια φορές η μάζα του Ήλιου μας. Τα άκρα των πιδάκων δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες περιοχές της ραδιοφωνικής εκπομπής βρίσκονται έξω από το γαλαξία.

Τα δεδομένα ακτίνων Χ δείχνουν μια διαφορετική πτυχή αυτού του γαλαξία, εντοπίζοντας την θέση του θερμού αερίου. Οι φωτεινές ακτίνες Χ στο κέντρο της εικόνας σηματοδοτούν μια περιοχή αερίου εκατομμυρίων βαθμών γύρω από τη μαύρη τρύπα. Μερικό από το υλικό αυτό μπορεί τελικά να καταναλωθεί από τη μαύρη τρύπα, και τη μαγνητισμένη, δίνη αερίου κοντά στη μαύρη τρύπα που θα μπορούσε με τη σειρά του να προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή ραδιοκυμάτων.

Οι περισσότερες από τις χαμηλής ενέργειας ακτίνες Χ από την περιοχή της μαύρης τρύπας απορροφώνται από τη σκόνη και το αέριο, σε σχήμα πιθανώς ενός γιγαντιαίου ντόνατ γύρω από τη μαύρη τρύπα. Αυτό το ντόνατ μπλοκάρει όλο το οπτικό φως που παράγεται κοντά στη μαύρη τρύπα και έτσι οι αστρονόμοι αναφέρονται σε αυτό το είδος της πηγής ως μια κρυφή ή θαμμένη μαύρη τρύπα. Το οπτικό φως που φαίνεται στην εικόνα είναι από τα αστέρια στο γαλαξία.

Πηγή