Άρης

Το υγρό νερό δεν είναι ένα πράγμα του παρελθόντος για τον Άρη – η NASA μόλις αποκάλυψε ότι είναι παρών στην επιφάνεια του πλανήτη ακόμα και σήμερα. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ενδείξεις ένυδρων αλάτων στην επιφάνεια του Άρη, τα οποία παράγονται από υγρό νερό. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το υγρό νερό είναι πολύ πιο διαδεδομένο στον Άρη ό,τι νομίζαμε.

ed5919e1e6246e533e78c4b127e05baa

Ο καθηγητής πλανητικής γεωλογίας Alfred S. McEwan, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έκανε την ανακάλυψη μαζί με άλλους επιστήμονες μετά από μελέτη εικόνων από το δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter. Πίσω στο 2011 ανακάλυψαν σκούρες γραμμές παράλληλες (“recurrent slope linae,” ή R.S.L.) με φαράγγια, πλαγιές και κρατήρες στον Άρη, η οποίες επιμηκύνθηκαν και εξαφανίστηκαν εποχιακά. Οι επιστήμονες κατάλαβαν αρχικά ότι νερό μπορεί να έχει εμπλακεί με το φαινόμενο, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι ένα φασματόμετρο να σαρώσει την επιφάνεια του Άρη και να ανακαλύψει τα ένυδρα άλατα.

Πώς, λοιπόν, το νερό παραμένει σε υγρή μορφή στον Άρη, όπου η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους -57 βαθμούς Κελσίου; Ακριβώς όπως και στη Γη, τα άλατα μειώνουν τη θερμοκρασία πήξης του νερού στον Άρη, που του επιτρέπει να παραμείνει υγρό. Και βοηθά επίσης ότι ο Άρης μπορεί να φτάσει περίπου τους 22 βαθμούς Κελσίου κοντά στον ισημερινό του το καλοκαίρι.

Όσο συναρπαστικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν από που μπορεί να προέρχεται το υγρό νερό στον Άρη. Οι τρέχουσες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του πλανήτη οδηγούν στην πολύ χαμηλή υγρασία κοντά στην επιφάνεια. Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα πως θα μπορούσε να προέρχεται από υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες στον πλανήτη, οι οποίοι διαρρέουν όταν τα πράγματα θερμανθούν.

nasa+mars+dark+streaks

Και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή στον Άρη; Ο αστροβιολόγος Christopher McKay της NASA επισημαίνει ότι τα R.S.L. δεν θα μπορούσαν να είναι τα καλύτερα μέρη για να αναζητήσουμε ζωή, δεδομένου ότι θα είναι πολύ αλμυρά για τους περισσότερους έμβιους οργανισμούς. Άλλοι επιστήμονες σημειώνουν ότι ορισμένες γραμμές θα μπορούσαν να είναι πιο αλμυρές από άλλες, οι οποίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της μικροβιακής ζωής στις λιγότερο αλμυρές ραβδώσεις.

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι ο Άρης κατέχει μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού στους πόλους, και ότι είχε μεγάλους ωκεανούς πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλά αυτή η πιο πρόσφατη ανακάλυψη αλλάζει την αντίληψή μας για τον Άρη εξ ολοκλήρου από μια ξηρή έρημο σε έναν πλανήτη που είναι ακόμα ζωντανός. Και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς σχεδιάζουμε τις μελλοντικές αποστολές προς τον Άρη.