Χωρισμένοι από περίπου 14 μοίρες (28 Πανσέληνοι) στον ουρανό του πλανήτη Γη, οι σπειροειδείς γαλαξίες M31 στα αριστερά, και M33 είναι και οι δύο μεγάλα μέλη της τοπικής ομάδας μαζί με το δικό μας Γαλαξία.

Αυτή η σύνθεση στενής και ευρείας γωνίας αναδεικνύει τις λεπτομέρειες της σπειροειδούς δομής και στους δύο, ενώ οι ογκώδεις γειτονικοί γαλαξίες φαίνεται να εξισορροπούνται στο αστρικό πεδίο της κάθε πλευράς του φωτεινού αστεριού Mirach, το (β) αστέρι στον αστερισμό της Ανδρομέδας. Το Mirach βρίσκεται μόλις 200 έτη φωτός από τον Ήλιο αλλά ο M31, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, είναι στην πραγματικότητα 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και ο M33, ο Γαλαξίας του Τριγώνου, είναι επίσης περίπου 3 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Αν και φαίνονται πολύ μακριά μεταξύ τους, ο M31 και M33 συμμετέχουν σε μία βαρυτική πάλη. Στην πραγματικότητα, οι ραδιοαστρονόμοι έχουν βρει ενδείξεις μιας γέφυρας ουδέτερου αερίου υδρογόνου που θα μπορούσε να τους συνδέει μεταξύ τους, ένδειξη μιας στενότερης συνάντησής τους στο παρελθόν. Με βάση τις μετρήσεις, οι βαρυτικές προσομοιώσεις προβλέπουν ότι ο Γαλαξίας μας, ο M31 και ο M33 θα υποβληθούν σε στενές αμοιβαίες επαφές και, ενδεχομένως, σε συγχωνεύσεις σε δισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον.

Πηγή: APOD