Φωτεινά σημεία στη Δήμητρα

Η Δήμητρα αποκαλύπτει μερικά από τα καλά κρυμμένα μυστικά της σε δύο νέες μελέτες στο περιοδικό Nature, χάρη στα δεδομένα από το διαστημόπλοιο Dawn της NASA. Περιλαμβάνουν πολυαναμενόμενες ιδέες για τα μυστηριώδη φωτεινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του νάνου πλανήτη.

Σε μία μελέτη, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν αυτό το φωτεινό υλικό ως ένα είδος αλατιού. Η δεύτερη μελέτη προτείνει τον εντοπισμό αμμωνίας πλούσια σε αργίλους, εγείροντας ερωτήματα για το πώς σχηματίστηκαν στη Δήμητρα (Ceres).

Η Δήμητρα έχει πάνω από 130 φωτεινές περιοχές, και οι περισσότερες από αυτές σχετίζονται με κρατήρες. Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τον Andreas Nathues στο Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος στο Göttinge της Γερμανίας, γράφουν ότι το φωτεινό υλικό συνάδει με έναν τύπο θειικού μαγνησίου που ονομάζεται hexahydrite. Ένας διαφορετικός τύπος θειικού μαγνησίου είναι γνωστός στη Γη ως αλάτι Epsom.

Ο Nathues και οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας εικόνες από τη φωτογραφική μηχανή του Dawn, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πλούσιες σε περιεκτικότητα άλατα περιοχές απέμειναν πίσω, όταν το νερό σε μορφή πάγου εξαχνώθηκε στο παρελθόν. Προσκρούσεις από αστεροειδείς αποκάλυψαν το μείγμα από πάγο και αλάτι.

“Ο παγκόσμιος χαρακτήρας των φωτεινών σημεία της Δήμητρας υποδεικνύει ότι αυτός ο κόσμος έχει ένα στρώμα κάτω από την επιφάνεια που περιέχει υφάλμυρο παγωμένο νερό” δήλωσε ο Nathues.

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα απεικονίζεται σε ψευδή χρώματα στο παραπάνω βίντεο, τα οποία τονίζουν τις διαφορές στα επιφανειακά υλικά. Οι εικόνες από το Dawn της NASA χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένα βίντεο από την περιστρεφόμενη Δήμητρα, που παρουσιάζει μια κοντινή πτήση στον Κρατήρα Occator, την τοποθεσία των φωτεινότερων περιοχών της Δήμητρας.