Δίδυμο Δορυφόρων Επιδεικνύει Νέες Τεχνολογίες

Δύο δορυφόροι κόμβοι που αναπτύχθηκαν στο διάστημα από το Διαστημικό Σταθμό στα τέλη Μαΐου λειτουργούν τέλεια και κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σε τροχιά έχουν ήδη επιτευχθεί πρωτιές σε τεχνολογίες που αποδεικνύουν την αξία των πολύ μικρών, χαμηλού κόστους δορυφόρων ως πλατφόρμες για πιο σύνθετες επιστημονικές και εξερευνητικές αποστολές.

Μετά την πραγματοποίηση επαφής κατά τη δεύτερη ημέρα της αποστολής, ο σταθμός εδάφους στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα έλαβε κάποια πακέτα από τους κόμβους δορυφόρους που περιείχαν δεδομένα σχετικά με την υγεία και την κατάσταση του κάθε δορυφόρου. Από τότε, οι δορυφόροι έχουν ολοκληρώσει σχεδόν όλους τους προγραμματισμένους στόχους της αποστολής τους, μεταξύ των οποίων τρεις τεχνολογίες «πρωτιές» για τα μικρά διαστημόπλοια: η διοίκηση ενός διαστημικού σκάφους χωρίς άμεση επαφή με το έδαφος αλλά με σύνδεση μέσω ενός διαστημικού δικτύου· αποστολή επιστημονικών δεδομένων από ένα κόμβο δορυφόρο στο δεύτερο δορυφόρο πριν από την αποστολή τους στο έδαφος· και αυτόνομη αναδιαμόρφωση του διαστημικού δικτύου επικοινωνιών χρησιμοποιώντας την ικανότητα των κόμβων να επιλέγουν αυτόματα κάθε μέρα ποιος δορυφόρος είναι ο καταλληλότερος για να χρησιμοποιηθεί ως αναμεταδότης εδάφους. Η αυτόνομη ικανότητα αναδιάρθρωσης βασίζεται στην ανταλλαγή βασικών παραμέτρων όπως η κατάσταση του δορυφόρου και η εγγύτητα κάθε δορυφόρου προς το σταθμό εδάφους. Η διασύνδεση των δορυφόρων αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη αστερισμών από μικρά διαστημικά σκάφη για μελλοντικές υψηλής αξίας επιστημονικών και εξερευνητικών αποστολών.

Δύο κόμβοι δορυφόροι αναπτύσσονται από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 16 Μαΐου. Ο τρίτος μικρότερος cubesat είναι ένα έργο μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο St. Thomas Moore που αναπτύχθηκε την ίδια στιγμή.

Οι διαχειριστές στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα έχουν λάβει 663 πακέτα δεδομένων μέχρι σήμερα, που αποτελούνται από επιστημονικά και κατάσταση υγείας δεδομένα. Ο υπόλοιπος στόχος της αποστολής θα καλυφθεί μόλις τα διαστημικά σκάφη Κόμβοι λειτουργήσουν για 20 ημέρες σε τροχιά.

Οι Κόμβοι δορυφόροι σταδιακά απομακρύνονται μεταξύ τους και σύντομα αναμένεται να φθάσουν σε μια απόσταση όπου η ικανότητά τους να επικοινωνούν μεταξύ τους μειώνεται. Η προβλεπόμενη διάρκεια εργασιών της αποστολής είναι δύο εβδομάδες, αλλά οι Κόμβοι δορυφόροι αναμένεται να παραμείνουν σε τροχιά έως έξι μήνες. Η σταδιακή τροχιακή φθορά τους θα τους φέρει πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου θα διαλυθούν.

Οι ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο μπορούν να συμμετάσχουν στην αποστολή με την παραλαβή των πακέτων δεδομένων και την υποβολή τους στην ομάδα του σχεδίου. Μέλη της ερασιτεχνικής ραδιοκοινότητας από 8 διαφορετικές χώρες (Αργεντινή, Βραζιλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Ουρουγουάη, και Ηνωμένες Πολιτείες) έχουν ήδη υποβάλει πακέτα δεδομένων. Οδηγίες για τη λήψη και την υποβολή πακέτων δεδομένων παρέχονται διαδικτυακά στη διεύθυνση: http://nodes.engr.scu.edu/

Πλήρες μέγεθος της φωτογραφίας από τη NASA