Κινέζικος Διαστημικός Σταθμός

Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή της βασικής μονάδας του διαστημικού σταθμού της χώρας, και θα εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο Wenchang το 2018.

Η Tianhe-1, η πρώτη από τις τρεις μονάδες 20 τόνων του διαστημικού σταθμού, ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 2016 και έχει εισέλθει σε μια φάση δοκιμών, σύμφωνα με τον Bao Weimin της Κινεζικής Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστημών και Τεχνολογίας (CASC).

Η Tianhe-1 θα εκτοξευτεί από το Wenchang με έναν πύραυλο βαρέων φορτίων Long March 5 κάποια στιγμή το 2018, ο οποίος αναπτύχθηκε ειδικά για να επιτρέψει την Κίνα να θέσει μεγάλες μονάδες του διαστημικού σταθμού σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Ο Bao εξήγησε ότι από τη στιγμή που θα μπει σε τροχιά στα 393 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, η μονάδα του πυρήνα θα πραγματοποιεί ελιγμούς για να αποφύγει τα μεγαλύτερα κομμάτια των διαστημικών σκουπιδιών, και θα φέρει θωράκιση για να προστατευτεί από τα μικρότερα μη ανιχνεύσιμα αντικείμενα.

Tianhe-1, η μονάδα πυρήνας του Κινέζικου Διαστημικού Σταθμού (CMSA)

Tianhe-1, η μονάδα πυρήνας του Κινέζικου Διαστημικού Σταθμού (CMSA)

Ταξιδεύοντας σε τροχιά με ταχύτητα περίπου 7 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ακόμη και μικροσκοπικά κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών δημιουργούν μια τεράστια απειλή για το διαστημικό σκάφος, όπως αποδείχθηκε από μια βλάβη σε ένα παράθυρο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η μονάδα Tianhe θα περιλαμβάνει επίσης συστήματα υποστήριξης ζωής όπως είναι η ικανότητα να ανακυκλώνει ένα υψηλό ποσοστό του νερού από την αναπνοή και την απέκκριση.

Ο Κινέζικος Διαστημικός Σταθμός (CSS) θα ανεφοδιάζεται και θα ανατροφοδοτείται από διαστημικά σκάφη Tianzhou, το πρώτο εκ των οποίων θα εκτοξευτεί τον Απρίλιο σε έναν Long March 7 πύραυλο, προκειμένου να δοκιμαστεί ο ανεφοδιασμός σε τροχιά με το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-2.

Πηγή: gbtimes.com