ή αλλιώς European Extremely Large Telescope.

Στις 26 Απριλίου 2010, το συμβούλιο του ESO επέλεξε το Cerro Armazones ως τόπο αναφοράς για την κατασκευή του 42 μέτρων European Extremely Large Telescope (E-ELT). Το Cerro Armazones είναι ένα βουνό (χάρτης) που βρίσκεται σε υψόμετρο 3060 μ. στο κεντρικό τμήμα της ερήμου Atacama της Χιλής, περίπου 130 χιλιόμετρα νότια της πόλης Antofagasta και περίπου 20 χιλιόμετρα από το Cerro Paranal, που είναι το σπίτι του Very Large Telescope του ESO.

Το επόμενο βήμα του ESO είναι να κατασκευάσει ένα Ευρωπαϊκό εξαιρετικά μεγάλο οπτικό / υπέρυθρο τηλεσκόπιο (E-ELT), με κύριο κάτοπτρο 42 μ. σε διάμετρο. Το (E-ELT) θα είναι “το μεγαλύτερο μάτι του κόσμου στον ουρανό” – το μοναδικό τηλεσκόπιο του είδους του στον κόσμο.

Το E-ELT θα αντιμετωπίσει πολλά από τα πιο πιεστικά ζητήματα άλυτα στην αστρονομία, και μπορεί, τελικά,να φέρει επανάσταση στην αντίληψή μας για το Σύμπαν, όση έφερε το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου πριν από 400 χρόνια.

Το τελικό πράσινο φως για την κατασκευή αναμένεται στα τέλη του 2010, ενώ η έναρξη των εργασιών προβλέπεται για το 2018.