Αυτή η νέα σύνθετη εικόνα από το παρατηρητήριο Chandra της NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer δείχνει τα σκονισμένα απομεινάρια ενός άστρου που κατέρρευσε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αστέρια της εικόνας αποτελούν μέρος ενός αστρικού συμπλέγματος στο οποίο εξερράγη μια σουπερνόβα. Το υλικό που εκτινάχθηκε από την έκρηξη τώρα στροβιλίζεται γύρω από τα αστέρια σε υψηλές ταχύτητες.

Σε αυτήν την εικόνα του G54.1+0.3, τα δεδομένα από το Chandra εμφανίζονται με μπλε χρώμα, και τα δεδομένα από το Spitzer με πράσινο χρώμα (μικρότερο μήκος κύματος) και κόκκινο-κίτρινο (ένα μακρύτερο). Η λευκή πηγή κοντά στο κέντρο της εικόνας είναι ένα πυκνό, ταχύτατα περιστρεφόμενο αστέρι νετρονίων ή πάλσαρ, το μόνο που απομένει από μια έκρηξη σουπερνόβα. Το πάλσαρ παράγει έναν άνεμο από υψηλής ενέργειας σωματίδια – φαίνεται στα στοιχεία του Chandra – που επεκτείνεται στο παρακείμενο περιβάλλον και φωτίζει το υλικό που εκτινάχθηκε από την έκρηξη σουπερνόβα.

Το μοναδικό περιβάλλον στο οποίο αυτό το σουπερνόβα εξερράγη επιτρέπει στους αστρονόμους να παρατηρούν την συμπυκνωμένη σκόνη από το σουπερνόβα που είναι συνήθως πολύ κρύα για να εκπέμπει στο υπέρυθρο.