Mars PathfinderΑυτή η πανοραμική εικόνα 360 μοιρών είναι μια βελτιωμένη έκδοση, χρωματικά και γεωμετρικά, της επιφάνειας του Άρη που είχε τραβήξει η κάμερα Imager for Mars (IMP) του Mars Pathfinder τον Ιούλιο του 1997. Οι διαφορετικές περιοχές της εικόνας τραβήχτηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στη διάρκεια τριών Αρειανών ημερών ώστε όλες οι περιοχές να είναι φωτισμένες. Σε αυτήν την έκδοση της εικόνας, ένα μεγάλο μέρος της ασυνέχειας που οφείλεται στην παράλλαξη έχει διορθωθεί, κυρίως κατά μήκος του κάτω τμήματος του ψηφιδωτού που περιέχει τα χαρακτηριστικά του σκάφους. Επίσης έχει αφαιρεθεί η παραμόρφωση λόγω της κλίσης 2,5 μοιρών στη βάση στήριξης της κάμερας.

Η IMP είναι ένα διπλό σύστημα απεικόνισης, που σε πλήρη ανάπτυξη, βρίσκεται 1,8 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη, και έχει ανάλυση χιλιοστών σε απόσταση δύο μέτρων. Η IMP κάμερα έχει χρωματική δυνατότητα που παρέχεται από 24 επιλεγόμενα φίλτρα – δώδεκα φίλτρα ανά “μάτι”. Για τη δημιουργία αυτού του πανοράματος χρησιμοποιήθηκαν το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε φίλτρο.
Οι τρεις έγχρωμες εικόνες πρώτα εξισορροπήθηκαν ψηφιακά σύμφωνα με τις ικανότητες μετάδοσης μιας συγκεκριμένης συσκευής τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας στο JPL, και στη συνέχεια ενισχύθηκαν με αλλαγές στον κορεσμό και την ένταση ενώ η απόχρωση διατηρήθηκε ίδια.

Διατηρήθηκε ένα όριο για την αποφυγή αλλαγών στον ουρανό.

Εφαρμόστηκαν επίσης φίλτρα για να τονιστούν τα χαρακτηριστικά των άκρων.

Στα αριστερά είναι ένας μεταλλικός ιστός που αποτελεί τμήμα της κεραίας. Στον ορίζοντα φαίνονται οι λόφοι “Twin Peaks”, περίπου 1-2 χιλιόμετρα μακριά. Ο βράχος “Couch” είναι ο σκοτεινός, κυρτός βράχος στα δεξιά των Twin Peaks. Ένας άλλος μεταλλικός ιστός βρίσκεται στο κέντρο αριστερά, που δείχνει σε πλήρη ανάπτυξη την κεκλιμένη ράμπα από την οποία κατέβηκε το όχημα Sojourner στην επιφάνεια του Άρη στις 5 Ιουλίου 1997.

Αμέσως στα αριστερά του πίσω διαδρόμου είναι ο βράχος “Barnacle Bill”, ο οποίος είναι ανδεσίτης, πιθανή ένδειξη ότι πρόκειται για ηφαιστειακό πέτρωμα (ένας πραγματικός ανδεσίτης) ή ένα φυσικό μείγμα σωματιδίων. Ακριβώς πέρα από τον Barnacle Bill, φαίνονται τα ίχνη που άφησε το όχημα Sojourner πηγαίνοντας στον βράχο “Yogi”, όπου χρησιμοποίησε το επιστημονικό όργανο Alpha Proton X-Ray Spectrometer (APXS) για τη μελέτη του βράχου. Ο Yogi, βράχος σε χαμηλή περιεκτικότητα χαλαζία, φαίνεται να είναι πιο πρωτόγονος από τον Barnacle Bill και μοιάζει περισσότερο με τον κοινό βασάλτη που βρίσκουμε στη Γη.

Τα κυκλικά ίχνη στο έδαφος που οδηγούν στον Yogi ήταν μέρος των μηχανικών πειραμάτων του Sojourner, κατά τις οποίες εφαρμόστηκαν διάφορες πιέσεις στους τροχούς, προκειμένου να καθοριστούν οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους. Κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τον Yogi το όχημα ανακάτεψε το έδαφος και εξέθεσε υλικό από αρκετά εκατοστά βάθους. Κατά τη διάρκεια μιας στροφής του, οι τροχοί του Sojourner έσκαψαν σχετικά βαθιά και εξέθεσαν ένα λευκό υλικό. Φασματοσκόπηση του λευκού υλικού έδειξε ότι είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το βράχο “Scooby Doo,” και τέτοιο λευκό υλικό μπορεί να υπάρχει αρκετό στην ευρύτερη περιοχή. Οι ξεφουσκωμένοι αερόσακοι είναι ορατοί στην περίμετρο των τριών μεταλλικών ιστών του σκάφους.