Διαστημικό Τηλεσκόπιο James WebbΤο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι ο διάδοχος του Hubble. Τα δυο τηλεσκόπια έχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ τους.

Και τα δύο επιδιώκουν να βελτιώσουμε  την κατανόηση διεργασιών που γίνονται στο σύμπαν, όπως η γέννηση αστέρων και η εξέλιξη των γαλαξιών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ του Hubble και του Webb.

Για αρχή, το Webb θα παρατηρεί το σύμπαν στο υπέρυθρο φάσμα, ενώ το Hubble μελετάει το σύμπαν σε ορατό και υπεριώδες μήκος κύματος. Το Webb έχει επίσης ένα πολύ μεγαλύτερο κάτοπτρο από το Hubble.

Αυτή η μεγαλύτερη επιφάνεια συλλογής φωτός σημαίνει ότι το Webb μπορεί να δει μακρύτερα πίσω στο χρόνο από ότι το Hubble. Το Hubble είναι σε χαμηλή τροχιά πολύ κοντά στη Γη, ενώ το Webb θα είναι σε μια απόσταση περίπου 1.500.000 χλμ στο δεύτερο σημείο Lagrange (L2).

James Webb vs School Bus

Το Hubble έχει μήκος 13,2 μέτρα και η μέγιστη διάμετρος του είναι 4,2 μέτρα.
Είναι περίπου στο μέγεθος ενός σχολικού λεωφορείου.

Το James Webb έχει το μέγεθος γηπέδου τέννις.

Η ηλιακή ασπίδα του Webb έχει διαστάσεις 22 επί 11,88 μέτρα.
Ένα γήπεδο τένις έχει περίπου 24 μέτρα μήκος.

Το κύριο κάτοπτρο του James Webb.

Το Webb θα έχει ένα κάτοπτρο με διάμετρο 21 μέτρα το οποίο έχει περίπου εφτά φορές περισσότερη επιφάνεια συλλογής από αυτόν του Hubble. Το κάτοπτρο του Hubble είναι πολύ μικρότερο, μόλις 2,43 μέτρα διάμετρο και η επιφάνεια συλλογής του είναι 4,46 τετραγωνικά μέτρα.

Το Webb θα έχει σημαντικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από ότι η κάμερα NICMOS στο Hubble και αρκετά καλύτερη ανάλυση από το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων Spitzer.

Το Webb θα παρατηρεί κυρίως στο υπέρυθρο φάσμα και θα έχει τέσσερα επιστημονικά όργανα που μπορούν να παίρνουν φωτογραφίες και να κάνουν φασματικές αναλύσεις των αντικειμένων. Αυτά τα όργανα θα παρέχουν κάλυψη από μήκη κύματος 0,6 μέχρι 28 μικρόμετρων (ένα μικρόμετρο είναι 1 x 10^-6 μέτρα).Το υπέρυθρο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος κυμαίνεται από τα 0,75 μικρόμετρα μέχρι μερικές εκατοντάδες μικρόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα του Webb θα λειτουργούν κυρίως στο υπέρυθρο μέρος του φάσματος με μια μικρή δυνατότητα στο ορατό.

Τα όργανα του Hubble μπορούν να παρατηρούν ένα μικρό τμήμα του υπέρυθρου φάσματος από τα 0.8 μέχρι τα 2.5 μικρόμετρα, αλλά οι κύριες δυνατότητες του είναι στο υπεριώδες και στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από τα 0.1 μέχρι τα 0.8 μικρόμετρα.

Νεφέλωμα του ΩρίωναΕίναι πολύ σημαντικό να κάνουμε παρατηρήσεις σε διαφορετικά μήκη κύματος καθώς συλλέγουμε διαφορετικές πληροφορίες κοιτάζοντας στα διάφορα τμήματα.
Για παράδειγμα, αστέρια και πλανήτες που κρύβονται πίσω από σκόνη και δεν μπορούν να φανούν στο ορατό φως. Το ίδιο ισχύει και για το κέντρο του Γαλαξία μας. Ωστόσο το υπέρυθρο φως μπορεί να διαπεράσει τη σκόνη και να μας αποκαλύψει τη κρύβεται από πίσω.

Ένα παράδειγμα είναι η εικόνα από το νεφέλωμα Ωρίων που συνδυάζει υπέρυθρο και ορατό φως από το Hubble και από το Spitzer.

Άλλα αντικείμενα μπορεί να μην εκπέμπουν ορατό ή υπέρυθρο φως και να εκπέμπουν μόνο ακτίνες Χ. Ή διαφορετικά τμήματα του ίδιου αντικειμένου μπορεί να εκπέμπουν φως σε διαφορετικά μήκη κύματος. Τότε χρειαζόμαστε ένα τηλεσκόπιο που μπορεί να ανιχνεύσει ακτίνες Χ. Τα δεδομένα που συλλέγονται σε διαφορετικά μήκη κύματος συνδυάζονται για να μας δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Για παράδειγμα η εικόνα στα δεξιά δείχνει ένα σημείο του ουρανού όπως αυτό φαίνεται από ένα τηλεσκόπιο ακτίνων Χ (Chandra), ένα ορατού μήκους κύματος (Hubble) και ένα υπερύθρων (Spitzer). Η κάθε παρατήρηση δείχνει κάτι διαφορετικό (σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες αναζητούσαν για μαύρες τρύπες) αλλά συνδυάζοντας αυτές τις παρατηρήσεις μπορούμε να έχουμε μια πιο ακριβής εικόνα.

Το ίδιο αντικείμενο φωτογραφημένο από τα τηλεσκόπια Chandra, Hubble, Spitzer.

Το τηλεσκόπιο Hubble περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε μια τροχιά με υψόμετρο περίπου 568 χιλιόμετρα. Το Webb δεν θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη αλλά θα σταθμεύσει στο σημείο Lagrange L2 μεταξύ Γης-Ήλιου, περίπου 1.500.000 χιλιόμετρα μακρυά. Στο σημείο L2 η ηλιακή ασπίδα του Webb θα μπλοκάρει το φως από τον Ήλιο, τη Γη και το Φεγγάρι. Αυτό θα βοηθήσει το τηλεσκόπιο Webb να παραμείνει δροσερό, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για ένα τηλεσκόπιο υπερύθρων. Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο το Webb θα περιστρέφεται μαζί της αλλά θα παραμένει στο ίδιο σημείο σε σχέση με τη Γη και τον Ήλιο. Το Webb θα περιστρέφεται γύρω από το σημείο L2. Δεν θα είναι εντελώς ακίνητο σε ένα συγκεκριμένο σημείο.