Η Παγωμένη Σκόνη του Γαλαξία
Τι είναι αυτό που διαμορφώνει το αξιόλογο μωσαϊκό σκόνης στο Γαλαξία μας; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Οι περίπλοκες δομές, όπως φαίνονται στη παραπάνω εικόνα, επιλύθηκαν με νέες λεπτομέρειες πρόσφατα σε μια ευρεία περιοχή του ουρανού στο μακρινό υπέρυθρο φάσμα από το δορυφόρο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η εικόνα είναι μια ψηφιακή συγχώνευση τριών υπερύθρων χρωμάτων: δύο λήφθηκαν σε υψηλή ανάλυση από το Planck, ενώ η τρίτη είναι μια παλαιότερη εικόνα που λήφθηκε από τον παροπλισμένο πλέον δορυφόρο IRAS. Σε αυτά τα χρώματα, ο ουρανός κυριαρχείται από την ελαφριά λάμψη των πολύ ψυχρών αερίων σε απόσταση μόλις 500 έτη φωτός από τη Γη.

Το κόκκινο αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μέχρι και 10 βαθμούς Κέλβιν πάνω από το απόλυτο μηδέν, ενώ το λευκό αντιστοιχεί σε αέρια με θερμοκρασία 40 βαθμών Κέλβιν. Η ροζ γραμμή στο κάτω μέρος της εικόνας είναι θερμό αέριο στο επίπεδο του Γαλαξία μας.

Οι φωτεινές περιοχές συνήθως κατέχουν πυκνά μοριακά σύννεφα που καταρρέουν σιγά σιγά για να σχηματίσουν αστέρια, ενώ οι πιο αμυδρές περιοχές είναι συνήθως διαστρικά αέρια και σκόνη γνωστά ως θυσανόμορφα (cirrus). Γιατί αυτές οι περιοχές έχουν λεπτά νηματώδη σχήματα σε μικρή και μεγάλη κλίμακα παραμένει ένα θέμα υπό διερεύνηση.

Μελλοντική μελέτη για την προέλευση και την εξέλιξη της σκόνης μπορεί να βοηθήσει στη κατανόηση της πρόσφατης ιστορίας του Γαλαξία μας, καθώς και το πώς γεννήθηκαν τα πλανητικά συστήματα όπως το Ηλιακό μας Σύστημα.