Γιατί ο Κόσμος Δε Θα Τελειώσει το 2012
Θυμάστε τον ιό του 2000 (Y2K); Ήρθε και έφυγε χωρίς μεγάλο πονοκέφαλο λόγω του κατάλληλου σχεδιασμού και ανάλυσης της κατάστασης. Η 21η Δεκεμβρίου 2012 δεν θα είναι το τέλος του κόσμου όπως το γνωρίζουμε. Θα είναι, ωστόσο, ένα ακόμα χειμερινό ηλιοστάσιο.

Όπως ο Y2K, έτσι και το 2012, έχει ήδη αναλυθεί από τους επιστήμονες σε βάθος. Σε αντίθεση με ορισμένες από τις κοινές πεποιθήσεις εκεί έξω, η επιστήμη πίσω από το τέλος του κόσμου ξετυλίγεται γρήγορα όταν αναγκάζεται. Παρακάτω, οι επιστήμονες της NASA απαντάνε πολλά ερωτήματα σχετικά με το 2012.

Ερώτηση (Ε): Υπάρχουν απειλές για τη Γη το 2012; Πολλές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι ο κόσμος θα τελειώσει το Δεκέμβριο του 2012.
Απάντηση (Α): Τίποτα κακό δε θα συμβεί στη Γη το 2012. Ο πλανήτης τα πάει μια χαρά για περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια χρόνια και αξιόπιστοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι καμία απειλή δε συνδέεται με το 2012.

Ε: Ποια είναι η προέλευση της πρόβλεψης ότι ο κόσμος θα τελειώσει το 2012;
Α: Η ιστορία ξεκίνησε με ισχυρισμούς ότι ο Nibiru, ένας πλανήτης που υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε από τους Σουμέριους, κατευθύνεται προς τη Γη. Αυτή η καταστροφή είχε αρχικά προβλεφθεί για το Μάιο του 2003, όταν όμως δεν έγινε τίποτα η ημερομηνία της «Ημέρας της Κρίσεως» μετακινήθηκε προς τα εμπρός το Δεκέμβριο του 2012. Στη συνέχεια, αυτοί οι δύο μύθοι συνδέθηκαν με το τέλος ενός από τους κύκλους του αρχαίου ημερολογίου των Μάγια στο χειμερινό ηλιοστάσιο το 2012 – εξ ου και η προβλεπόμενη ημερομηνία της «Ημέρας της Κρίσεως», 21 Δεκεμβρίου, 2012.

Ε: Το ημερολόγιο των Μάγια τελειώνει το Δεκέμβριο του 2012;
Α: Ακριβώς όπως το ημερολόγιο που έχετε στο τοίχο της κουζίνα σας δε παύει να υφίσταται μετά τις 31 Δεκεμβρίου, έτσι και το ημερολόγιο των Μάγια δε παύει να υφίσταται μετά τις 21 Δεκεμβρίου 2012. Αυτή η ημερομηνία είναι το τέλος της μακράς περιόδου των Μάγια, αλλά στη συνέχεια – όπως ακριβώς το ημερολόγιό σας ξεκινά πάλι από την 1 Ιανουαρίου – μια άλλη μακρά περίοδος ξεκινά για το ημερολόγιο των Μάγια.

Ε: Θα μπορούσε ένα φαινόμενο πλανητικής ευθυγράμμισης να επηρεάσει τη Γη;
Α: Δεν υπάρχουν πλανητικές ευθυγραμμίσεις για τις επόμενες δεκαετίες, η Γη δε θα διασχίσει το γαλαξιακό επίπεδο το 2012, και ακόμη και αν αυτές οι ευθυγραμμίσεις επρόκειτο να συμβούν, οι επιπτώσεις τους στη Γη θα είναι αμελητέες. Κάθε Δεκέμβριο η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται με το κατά προσέγγιση κέντρο του Γαλαξία, αλλά αυτό είναι ένα ετήσιο συμβάν που δεν έχει καμία συνέπεια.

Ε: Υπάρχει κάποιος πλανήτης ή καφέ νάνος που ονομάζεται Nibiru ή Πλανήτης Χ ή Έρις που πλησιάζει τη Γη και απειλεί το πλανήτη μας με εκτεταμένες καταστροφές;
Α: Ο Nibiru και άλλες ιστορίες για ακυβέρνητους πλανήτες είναι μια φάρσα στο Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση αυτών των ισχυρισμών. Αν ο Nibiru ή Πλανήτης Χ ήταν πραγματικός και κατευθυνόταν προς μια συνάντηση με τη Γη το 2012, οι αστρονόμοι θα τον είχαν παρακολουθήσει τουλάχιστον τη τελευταία δεκαετία και θα ήταν ορατός από τώρα με γυμνό μάτι. Προφανώς, δεν υπάρχει. Η Έρις είναι πραγματική, αλλά είναι ένας πλανήτης νάνος παρόμοιο με τον Πλούτωνα που θα παραμείνει στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Το κοντινότερο σημείο που θα έρθει στη Γη είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια μίλια.

Ε: Τι είναι η πολική θεωρία μετατόπισης; Είναι αλήθεια ότι ο φλοιός της γης κάνει μια περιστροφή 180 μοιρών γύρω από το πυρήνα σε μερικές μέρες αν όχι ώρες;
Α: Μια αντιστροφή της περιστροφής της Γης είναι αδύνατη. Υπάρχουν αργές κινήσεις των ηπείρων (π.χ. η Ανταρκτική ήταν κοντά στον ισημερινό εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν), αλλά αυτό είναι άσχετο με αξιώσεις της αντιστροφής των πόλων περιστροφής. Ωστόσο, πολλοί από τους δικτυακούς τόπους καταστροφής έριξαν δόλωμα και κατάφεραν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους. Υποστηρίζουν μια σχέση μεταξύ της περιστροφής και της μαγνητικής πολικότητας της Γης, η οποία αλλάζει ακανόνιστα, με μια μαγνητική αντιστροφή να λαμβάνει χώρα κάθε 400.000 χρόνια κατά μέσο όρο. Από ο,τι γνωρίζουμε, μια τέτοια μαγνητική αντιστροφή δεν προκαλεί βλάβη στη ζωή στη Γη. Μια μαγνητική αντιστροφή είναι πολύ απίθανο να συμβεί τις επόμενες χιλιετίες, έτσι κι αλλιώς.

Ε: Η Γη κινδυνεύει να πληγεί από μετεωρίτη το 2012;
Α: Η γη ήταν πάντα αντικείμενο πτώσεων κομητών και αστεροειδών, αν και μεγάλα χτυπήματα είναι πολύ σπάνια. Η τελευταία μεγάλη πρόσκρουση ήταν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Σήμερα οι αστρονόμοι της NASA διεξάγουν μια έρευνα που ονομάζεται Spaceguard Survey για να βρει οποιουσδήποτε μεγάλους αστεροειδείς βρίσκονται πλησίον της γης πολύ πριν τη χτυπήσουν. Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία απειλή αστεροειδών τόσο μεγάλη όσο αυτή που σκότωσε τους δεινόσαυρους. Όλη αυτή η εργασία γίνεται ανοιχτά με τις ανακαλύψεις να δημοσιεύονται κάθε μέρα στην ιστοσελίδα της NASA NEO Program Office, και μπορείτε να δείτε και μόνοι σας ότι τίποτα δεν προβλέπεται να μας χτυπήσει το 2012.

Ε: Πώς αισθάνονται οι επιστήμονες της NASA σχετικά με τις αξιώσεις της εκκρεμούς «Ημέρας της Κρίσεως»;
Α: Για τις τυχόν αξιώσεις καταστροφής ή δραματικών αλλαγών το 2012, που είναι η επιστήμη; Πού είναι η απόδειξη; Δεν υπάρχει κανένας, και για όλους τους φανταστικούς ισχυρισμούς, που γίνονται βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ ή μέσω του Διαδικτύου, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο για οποιουσδήποτε από τους ισχυρισμούς που γίνονται υπέρ των ασυνήθιστων γεγονότων που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο του 2012.

Ε: Υπάρχει κίνδυνος από γιγαντιαίες ηλιακές καταιγίδες που προβλέπονται για το 2012;
Α: Η ηλιακή δραστηριότητα έχει τακτικό κύκλο, με εξάρσεις περίπου κάθε 11 χρόνια. Κοντά σε αυτές τις εξάρσεις δραστηριότητας, οι ηλιακές εκλάμψεις μπορεί να προκαλέσουν κάποια διακοπή των δορυφορικών επικοινωνιών, αν και οι μηχανικοί μαθαίνουν πώς να κατασκευάσουν τα ηλεκτρονικά τμήματα ώστε να προστατεύονται από τις ηλιακές καταιγίδες. Αλλά δεν υπάρχει ειδικός κίνδυνος που να συνδέεται με το 2012. Η επόμενο μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα που θα εμφανιστεί κατά την περίοδο 2012-2014 και προβλέπεται να είναι ένας μέτριος ηλιακός κύκλος, δε θα διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους κύκλους σε όλη την ιστορία.