Ο Φόβος από το Mars Express
Γιατί αυτό το μικρό αντικείμενο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη; Η προέλευση του Φόβου, του μεγαλύτερου από τα δύο φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τον Άρη, παραμένει άγνωστη. Ο Φόβος και ο Δείμος φαίνονται παρόμοιοι με τους αστεροειδείς τύπου C (C-type), εν τούτοις η βαρυτική σύλληψη τέτοιων αστεροειδών, η μετατροπή της τροχιάς τους σε κύκλο και η μεταφορά τους στο ισημερινό επίπεδο του Άρη φαίνεται απίθανη.

Η φωτογραφία δείχνει το Φόβο όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια του περάσματος του διαστημικού οχήματος Mars Express της ESA, ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2003. Ορατό με μεγάλη λεπτομέρεια είναι το ακανόνιστο σχήμα του Φόβου, το περιέργως σκοτεινό τοπίο, οι πολλές ασυνήθιστες αυλακώσεις, καθώς και μια εντυπωσιακή αλυσίδα κρατήρων που διέρχονται από το κέντρο της εικόνας.

Ο Φόβος εκτείνεται σε περίπου μόλις 25 χιλιόμετρα μήκος και δεν έχει αρκετή βαρύτητα για να συμπιεστεί σε μια σφαίρα. Ο Φόβος περιστρέφεται τόσο κοντά στον Άρη που κάποια στιγμή στα επόμενα 20 εκατομμύρια χρόνια, η παλιρροιακή επιβράδυνση θα διαλύσει το φεγγάρι σε δακτυλίδι, τα συντρίμμια του οποίου αργά θα συντριβούν στο κόκκινο πλανήτη. Η ρωσική αποστολή Phobos-Grunt έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί και να προσεδαφιστεί στο Φόβο το επόμενο έτος.