Το Αρχαιότερο Αντικείμενο του Σύμπαντος
Ο πιο μακρινός και ένας από τους πολύ πρώτους γαλαξίες που έχουμε δει ποτέ στο σύμπαν εμφανίζεται εδώ ως μια αμυδρή κόκκινη σταγόνα σε αυτή την εικόνα βαθέως πεδίου και μεγάλης έκθεσης που λήφθηκε με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA. Αυτή είναι η βαθύτερη υπέρυθρη εικόνα του σύμπαντος που λήφθηκε ποτέ. Με βάση το χρώμα του αντικειμένου, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι βρίσκεται 13,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Τα πιο μακρινά αντικείμενα στο σύμπαν φαίνονται εξαιρετικά κόκκινα επειδή το φως τους είναι τεντωμένο σε μεγαλύτερα, πιο κόκκινα μήκη κύματος από την διαστολή του σύμπαντος. Αυτό το αντικείμενο έχει το εξαιρετικά εξασθενημένο μέγεθος 29, το οποίο είναι 500 εκατομμύρια φορές πιο εξασθενημένο από το ασθενέστερο αστέρι που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.

Το αμυδρό αντικείμενο είναι ένας συμπαγής γαλαξίας μπλε αστεριών που υπήρχαν 480 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, μόνο τέσσερα τοις εκατό της σημερινής ηλικίας του σύμπαντος. Είναι μικρός και θεωρείται δομικό στοιχείο των γιγαντιαίων σημερινών γαλαξιών. Πάνω από εκατό τέτοιοι μίνι-γαλαξίες θα χρειαζόντουσαν για να συνθέσουν τον δικό μας γαλαξία.

Οι υπέρυθρες φωτογραφίες λήφθηκαν το 2009 και το 2010, και απαιτήθηκαν συνολικά 111 τροχιές ή 8 ημέρες για την παρατήρηση. Η νέα κάμερα Wide Field Camera 3, έχει την οξύτητα και την ευαισθησία στο εγγύς υπέρυθρο παρόμοια με την κάμερα Advanced Camera for Surveys, που βλέπει στο οπτικό φάσμα, και επιτρέπει την παρατήρηση ενός τέτοιου εξασθενημένου αντικειμένου ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους γαλαξίες στην εικόνα Ultra Deep Field του Hubble.

Το Hubble διερευνά το νεαρό σύμπαν.

Το Hubble διερευνά το νεαρό σύμπαν.

Αυτό το βίντεο κάνει ζουμ στην υπέρυθρη εικόνα Ultra Deep Field του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble που καταγράφηκε πρώτη φορά το 2009. Είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού στο νότιο αστερισμό Κάμινος (Fornax). Το ζουμ επικεντρώνεται στο μακρινότερο αντικείμενο που αναγνωρίστηκε σε αυτό το πεδίο. Το αντικείμενο, πιθανόν ένας γαλαξίας, φαίνεται κόκκινος επειδή το φως του έχει τεντωθεί λόγω της διαστολής του σύμπαντος.