Αστρικό Σύστημα με πολλούς Πλανήτες
Πόσο κοινά είναι τα πλανητικά συστήματα σαν το δικό μας Ηλιακό Σύστημα; Στα δώδεκα χρόνια πριν από το 2008, πάνω από 300 υποψήφια πλανητικά συστήματα είχαν βρεθεί σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια.

Κανένα, ωστόσο δεν είχε φωτογραφηθεί άμεσα, λίγα παρουσίαζαν ενδείξεις για πολλαπλούς πλανήτες και πολλά είχαν πλανήτες στο μέγεθος του Δία, που περιστρέφονται σε απόσταση όσο ο Ερμής από τον Ήλιο. Το 2008, όμως, από κοινού με τις πρόσφατες εικόνες του β Fomalhaut, κυκλοφόρησε και η παραπάνω εικόνα που δείχνει μια από τις πρώτες επιβεβαιωμένες εικόνες πλανητών σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο μας. Το HR 8799 έχει μάζα περίπου 1,5 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, και βρίσκεται περίπου 130 έτη φωτός μακρυά – σε απόσταση παρόμοια με πολλά αστέρια εύκολα ορατά στο νυχτερινό ουρανό.

Στην παραπάνω εικόνα, που τραβήχτηκε από το 10 μέτρων τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη σε υπέρυθρο φως, απεικονίζονται τρεις πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα τεχνητά επικαλυμμένο κεντρικό άστρο. Κάθε πλανήτης πιθανόν έχει αρκετές φορές τη μάζα του Δία, αλλά ακόμη και ο πιο εσωτερικός πλανήτης με το γράμμα d έχει τροχιακή ακτίνα περίπου ίδιας με την απόσταση Ήλιου – Ποσειδώνα. Παρά το γεγονός ότι το πλανητικό σύστημα HR 8799 έχει σημαντικές διαφορές με το ηλιακό μας σύστημά μας, είναι μια σαφής απόδειξη ότι τα πολύπλοκα πλανητικά συστήματα υπάρχουν, συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν έναν πλανήτη παρόμοιο με τη Γη.