Ενεργός Γαλαξίας
Ο ενεργός γαλαξίας NGC 1275 είναι το κεντρικό, κυρίαρχο μέλος του μεγάλου και σχετικά κοντινού Σμήνους Γαλαξιών του Περσέα. Μια τεράστια πηγή ακτίνων Χ και ραδιοεκπομπών, ο NGC 1275 μεγαλώνει καθώς ολόκληροι γαλαξίες πέφτουν σε αυτόν, που τελικά τροφοδοτούν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία.

Αυτή η εκπληκτική εικόνα στο ορατό φως από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble δείχνει γαλαξιακά συντρίμμια και ίνες λαμπερού αερίου, ορισμένες με μήκος μέχρι και 20.000 έτη φωτός. Οι ίνες παραμένουν στον NGC 1275, παρόλο που η αναταραχή από τις γαλαξιακές συγκρούσεις θα έπρεπε να τις καταστρέψει. Τι κρατάει τα νήματα μαζί; Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι δομές, που σπρώχτηκαν προς τα έξω από το κέντρο του γαλαξία από τη δραστηριότητα της μαύρης τρύπας συγκρατούνται μαζί από μαγνητικά πεδία.

Τοποθετήστε το ποντίκι επάνω από την εικόνα.

Για να δείτε δεδομένα ακτίνων Χ από το Παρατηρητήριο Chandra και δεδομένα ραδιοκυμάτων από το Very Large Array απλώς σύρετε τον κέρσορα πάνω στην παραπάνω εικόνα. Στην προκύπτουσα σύνθεση, οι ακτίνες Χ τονίζουν το κέλυφος των θερμών αερίων που περιβάλλουν το κέντρο του γαλαξία, με τις εκπομπές ραδιοκυμάτων να γεμίζουν γιγαντιαίες κοιλότητες σε σχήμα φυσαλίδας. Επίσης γνωστός ως Περσέας Α, ο NGC 1275 εκτείνεται σε πάνω από 100.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 230 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.