Αστεροειδής Εστία
Γιατί το βόρειο μισό του αστεροειδή Εστία (Vesta) έχει περισσότερους κρατήρες από ότι το νότιο; Κανείς δεν είναι ακόμα σίγουρος. Αυτό το απρόσμενο μυστήριο έχει έρθει στο φως μόνο τις τελευταίες εβδομάδες από τη ρομποτική αποστολή Dawn που είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από το δεύτερο μεγαλύτερο αντικείμενο στην ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Το βόρειο ήμισυ του Vesta, στο πάνω αριστερό μέρος της παραπάνω εικόνας, φαίνεται να έχει κάποιους από τους πυκνότερους κρατήρες στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ το νότιο μισό είναι αναπάντεχα λείο. Επίσης άγνωστη είναι η προέλευση των αυλακιών που κυκλώνουν τον αστεροειδή κοντά στον ισημερινό του, ιδιαίτερα ορατή στην παρακάτω κινούμενη εικόνα της Vesta, καθώς και της φύσης των σκοτεινών ραβδώσεων που σκιαγραφούν μερικούς από τους κρατήρες της Εστίας, για παράδειγμα ο κρατήρας ακριβώς πάνω από το κέντρο της εικόνας.

Καθώς το Dawn θα περιστρέφεται γύρω από την Εστία κατά τους επόμενους μήνες, κάποιες απαντήσεις ίσως να δοθούν, καθώς και εικόνες υψηλότερης ανάλυσης και χρωμάτων. Μελετώντας τον αστεροειδή διαμέτρου 500 χιλιόμετρων θα προσπαθήσει να μάθει την ιστορία του καθώς και τα πρώτα χρόνια του Ηλιακού μας Συστήματος.

Κινούμενη εικόνα της Εστίας που καταγράφτηκε από το διαστημόπλοιο Dawn σε τροχιά.

Κινούμενη εικόνα της Εστίας που καταγράφτηκε από το διαστημόπλοιο Dawn σε τροχιά.